L1mburg Centraal: Venlonaren regelen alles voor Oekraïners

Oekraïense kinderen in een voetbalteam in Venlo © Gerard Pansier (L1)
9.000 handtekeningen voor de Maas als rechtspersoon, Limburgers geven meeste anonieme misdaadtips door en meer Limburgs nieuws in de uitzending van L1mburg Centraal.
De uitzending van L1mburg Centraal van dinsdag 29 maart 2022. Met daarin de volgende onderwerpen:

Venlonaren regelen alles voor Oekraïners

Er zijn nog altijd niet voldoende locaties waar Oekraïense vluchtelingen langdurig terecht kunnen. Dus worden locaties die alleen als noodopvanglocatie zouden dienen nu anders ingezet. In Hotel Puur in Venlo bijvoorbeeld. Wat daar begon met het bieden van onderdak is uitgegroeid tot een coördinatiepunt voor 'eerste hulp'. Floor Billekens en Wim Do zijn inmiddels bijna dag en nacht bezig om van alles te regelen voor alle Oekraïense vluchtelingen in de regio.

Oekraïners in voormalige school Vaesrade

Het is de bedoeling dat de komende tijd in Limburg 4000 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. De gemeentes hebben voor 2000 mensen al plek gevonden, voor 2000 anderen wordt nog gezocht naar geschikte locaties. De gemeente Beekdaelen vond in Vaesrade een onderkomen dat vrij snel gereed kon worden gemaakt, namelijk een voormalige basisschool, die nu leegstaat.

Limburgers geven meeste anonieme misdaadtips door

Wij Limburgers belden vorig jaar gemiddeld veel vaker de tiplijn van Meld Misdaad Anoniem dan andere Nederlanders. Van iedere 10.000 Limburgers namen in 2021 ruim 22 mensen contact op met de lijn. Landelijk was dat iets meer dan 14. We belden vooral met tips over softdrugs.

9.000 handtekeningen voor Maas als rechtspersoon

Met ruim 9.000 handtekeningen op zak toog de actiegroep Maas Cleanup naar Den Haag. Ze vroegen daar aandacht voor de vervuiling van de Maas. De actiegroep bood de Tweede Kamer een petitie aan met de oproep om van de Maas een rechtspersoon te maken, zodat mensen namens de Maas naar een rechter kunne stappen als er meer vervuiling dreigt. Dat zou uniek zijn in Nederland.

Fascinatie voor zwemmen in de Maas

Wat hebben Limburgers met het zwemmen in de Maas en wat is de magie van het zwemmen in open water? Journalist Kirsten van Santen uit Friesland ademt zelf water en zocht mede-zwemmers in het hele land om er een boek over te schrijven. Zo kwam ze in Limburg uit bij Peter en Maud.

Terugkijken op de gloriedagen van Roda JC

Terugkijken op de gloriedagen van Roda JC. Dat deden spelers en trainers die in het verleden actief waren voor de Kerkaadse club. Het supporterscollectief Roda 1962 organiseerde tijdens het vrije interlandweekend een reünie in het Royal-theater in Heerlen.