Opvang Venlo wordt coördinatieplek vluchtelingenhulp

Floor Billekens samen met een vrijwilligster in de kledingbank van Venlo Steunt Oekraïne. © L1 (Gerard Pansier)
Een deel van de Oekraïense vluchtelingen in Venlo wordt opgevangen in Hotel Puur in de Venlose binnenstad. Wat daar begon met het bieden van onderdak is uitgegroeid tot een coördinatiepunt voor 'eerste hulp'.
Floor Billekens en Wim Do zijn inmiddels bijna dag en nacht bezig om van alles te regelen voor alle Oekraïense vluchtelingen in de regio.

Meer dan onderdak

Toen de eerste mensen arriveerden in Venlo werd al snel duidelijk dat er meer nodig was dan alleen onderdak en eten en drinken. “Als een moeder komt vragen om babyvoeding, dan rij je even naar de Kruidvat. En als de mensen zeggen we kunnen wel douchen maar we hebben geen ondergoed, dan ga je even bij de Wibra ondergoed kopen. En zo is dat balletje gaan rollen”, zegt Floor. En zo zijn er inmiddels een pop-up drogist en een kledingbank. Daarna gingen Floor en Wim in hun netwerk op zoek naar bedrijven die activiteiten organiseren. Er komen verschillende mogelijkheden om te sporten en een café waar de vluchtelingen elkaar kunnen treffen.

Werk en school

Het tweetal hielp ook met de registratie van de vluchtelingen bij de gemeente zodat de kinderen naar school en kinderopvang kunnen. Voor de volwassenen worden intakegesprekken georganiseerd om te mogen werken. Inmiddels hebben Floor en Wim een club van zo'n 100 vrijwilligers om zich heen verzameld die meehelpen.

'Klein Kiev'

Wim vindt het belangrijk om zijn gasten een veilige gevoel te geven in Klein Kiev, zoals hij zijn hotel nu zelf noemt. “Ik wil creëren wat ze thuis ook hadden. De basisbehoeftes: speelgoed voor de kinderen, scholing, sportactiviteiten, in de toekomst misschien werk. En vooral hier in dit huiskamertje een veilig gevoel creëren”, zegt Wim.

Langdurige opvang

Bij Hotel Puur worden nu 60 vluchtelingen opgevangen. Deze locatie was eigenlijk bedoeld voor relatief kort verblijf. Maar omdat er niet voldoende opvang beschikbaar is voor een langere periode zullen de vluchtelingen waarschijnlijk langdurig opgevangen worden op deze locatie. Floor en Wim bieden met hun platform dan ook hulp aan alle vluchtelingen uit Oekraïne die in Venlo en omgeving verblijven.
Mensen die het platform willen steunen kunnen terecht op facebook.com/venlosteuntoekraine