Na Weert krijgt ook Venlo een herenboerderij

Herenboerderij na Weert ook in Venlo © Maarten Bastiaens (Omroep Venlo)
De herenboeren vestigen zich na Weert nu ook in Venlo. Vanaf januari 2023 moet de Venlose herenboerderij operationeel zijn op Ulingsheide.
Een herenboerderij is een kleinschalig gemengd boerenbedrijf dat eigendom is van een groep. Het doel is onder meer bijdragen aan bewustwording over voedsel.

Seizoenen

"Mensen moeten weer weten waar het eten vandaan komt", legt een van de Venlose initiatiefnemers Aaron Noya uit. Eten met de seizoenen dus. "Het moet niet normaal zijn dat je in oktober nog aardbeien eet." Het idee is begonnen in Boxtel waar de allereerste herenboerderij is opgericht.

Handen uit de mouwen

Het principe van de herenboeren is vrij simpel. Een lokale afdeling pacht een stuk grond, in dit geval een gebied van vijftien hectare op Ulingsheide. Op deze grond is een boer actief die de teelt van onder meer groenten, aardappelen en fruit onderhoudt. Geïnteresseerden kunnen hieraan deelnemen. Er wordt dan eenmalig een investering gevraagd en men kan wekelijks een pakket met verse groenten, fruit en ook vlees ophalen. Van deelnemers wordt ook verwacht dat ze met regelmaat de handen uit de mouwen steken en de boer helpen waar nodig.

Kool

"We leven weer met de seizoenen mee", vertelt Jan Poodt van de Herenboerderij Land van Weert. "Zo eten in we de winter weer veel kool. Dat is iets wat de gemiddelde consument tegenwoordig niet meer weet. We eten bijvoorbeeld het hele jaar sla, dat kan eigenlijk niet."
Wanneer Noya het terrein op Ulingshof oploopt beginnen zijn handen te jeuken. "Het liefste pak ik nu de schoffel en begin ik. Ik kan echt niet wachten tot januari."