MS-patiënt moet stamceltherapie in Rusland verplaatsen

De MS-behandeling voor Birgit Keuten kan door de oorlog in Oekraïne niet doorgaan © L1 (Guus Benders)
De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor de Merselose ms-patiënt Birgit Keuten-Verkoeyen. Ze had een behandeling met stamceltherapie gepland in Rusland maar moet deze nu noodgedwongen verplaatsen.
Ze had de afspraak al gemaakt en de medische toets op afstand al gedaan. Half juni stond haar agenda geblokt voor een trip naar Moskou. De stamceltherapie die ze daar zou krijgen, moet ervoor zorgen dat de klachten die ze nu heeft door haar multiple sclerose een halt worden toegeroepen.

Niet vergoed

De behandeling staat in Nederland nog in de kinderschoenen en wordt daarom niet vergoed. Toch kiezen Nederlandse ms-patiënten, gesteund door succesverhalen van lotgenoten, er wel regelmatig voor. In Rusland dus bijvoorbeeld.

Hoge kosten

De afgelopen jaren kreeg ze steeds meer klachten. En na de zomervakantie vorig jaar hakte ze de knoop door. Het hoge kostenplaatje ten spijt besloot ze de gang naar Rusland te gaan plannen. Voor haar behandeling is een flink bedrag nodig. Door middel van donaties van vrienden en een crowdfundingsactie probeert ze de benodigde 55.000 euro bij elkaar te brengen.

Snelheid geboden

Wachten tot het geld bij elkaar was, wilde ze echter niet. Zeker omdat haar ziekte progressief is, en haar klachten dus steeds verergeren speelt tijd ook een rol. Hoe eerder de therapie gestart kan worden, hoe meer baat kan ze hebben bij haar behandeling.

Omboeken naar Mexico

Birgit had het geluk dat ze nog geen ticket of verblijf had betaald en daarom redelijk eenvoudig kon afzien van haar Russische plannen. Inmiddels heeft ze contact gelegd met een kliniek in Mexico die een soortgelijke behandeling aanbiedt. Bijkomend voordeel is dat daar eind mei al een plaatsje voor haar is. Nog eerder dan in Rusland.

Wachtlijst

“Ik heb daar wel geluk mee gehad”, zegt Birgit. “Ik hoor nu veel meer verhalen van mensen die hun behandeling willen verplaatsen van Rusland naar Mexico. Maar door deze extra vraag ontstaan nu wachtlijsten. Ik was er gelukkig net op tijd bij. Ik wil nu niet langer wachten.”