Psychische hulp voor aanrander hoogbejaarde vrouw

Een 81-jarige vrouw werd in Maastricht aangerand door een psychotische man. © iStock
Er komt geen gevangenisstraf of tbs-maatregel voor Fikrey G. (24), die in Maastricht een hoogbejaarde vrouw aanrandde en ook in Sittard een slachtoffer maakte. Hij zit momenteel in een psychiatrische instelling en blijft daar zitten.
Dat heeft de rechter besloten. Eerder had de aanklager al geen gevangenisstraf of tbs geëist.

Andere wereld

Fikrey randde in mei 2021 een 81-jarige vrouw aan, maar denkt dat hij seks had met een vrouw die ongeveer dertig jaar oud was. Deskundigen ontdekten bij de man een schizofrene stoornis die psychoses aanwakkerde. Daardoor leefde de twintiger uit Eritrea in een compleet andere wereld. Hij wordt momenteel behandeld voor zijn stoornis.

Tweede kans

Het is voor zijn behandeling onwenselijk dat hij naar een gevangenis of kliniek wordt overgebracht. Dat bracht advocaat Alper Cinar al eerder naar voren. Een gevangenisstraf kan überhaupt niet, omdat de rechter Fikrey volledig ontoerekeningsvatbaar heeft verklaard. Dat betekent dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn handelen.

Gesmokkeld

Via zijn behandeling moet de jonge vluchteling voor een tweede kans gaan. Hij verliet Eritrea op zijn zestiende, belandde in een vluchtelingenkamp en werd daarna door mensensmokkelaars naar Italië gebracht. Na een zwerftocht kwam hij in Nederland uit. Daar leek het goed met hem te gaan, tot de begeleiding door hulpverleners stopte en hij zijn heil zocht in softdrugsgebruik.