Petitie voor schonere Maas overhandigd aan Tweede Kamer

De initiatiefnemers overhandigden de petitie dinsdagmiddag © L1
De actiegroep Maas Cleanup heeft ruim 9000 handtekeningen opgehaald voor een schonere Maas. Die handtekeningen zijn dinsdagmiddag in een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.
Maas Cleanup wil dat de Maas een rechtspersoon wordt, zodat mensen namens de Maas de belangen van een schone rivier juridisch kunnen verdedigen.

Veel plastic

Maas Cleanup houdt geregeld schoonmaakacties langs de oevers van de Maas, maar zegt dat dat niet meer voldoende is. "Iedere keer weer ligt er troep en vooral veel plastic", zegt Noi Boesten van IVN Natuureducatie. "Daar kunnen wij als vrijwilligers niet meer tegenop. We willen dat de Maas echt een juridisch rechtspersoon wordt zodat we dat ook bij de rechter kunnen afdwingen."

Toekomst

De organisatie, een verzameling van natuurorganisaties, bedrijven en vrijwilligers, heeft niet de bedoeling om terug te kijken en zaken aan te spannen tegen bestaande vervuilers. "Nee het gaat om de toekomst, om te voorkomen dat er nieuwe activiteiten plaatsvinden aan de Maas die niet goed zijn voor de rivier."

Buiten Europa

In Europa zou de Maas de eerste rivier zijn die juridisch een rechtspersoon is. Maar in andere delen van de wereld komt het al voor. Zoals in Bangladesh, Ecuador of Nieuw- Zeeland. "Ja daar hebben vertegenwoordigers van stammen die aan een rivier wonen samen met mensen van de overheid het voogdijschap over de rivier", zegt Nina Rijstenborgh van Boels Zanders advocaten. "Wij hebben die constructie bestudeerd en hopen nu zo'n bescherming ook voor de Maas voor elkaar te krijgen."

Interessant idee

Met het in ontvangst nemen van de petitie is nu de Tweede Kamer aan zet. "De Maas moet schoner worden, daarvoor moeten we ook internationaal samenwerken", zegt voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat Tjeerd de Groot. "Dit is een interessant idee dat we nu moeten gaan bestuderen."