Grote toename drugsgebruik in verkeer

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Het aantal drugsgebruikers in het Limburgse verkeer is in de eerste drie maanden van het jaar verdubbeld.
Dat laat de politie weten.

Verkeerscontrole

Bij verkeerscontroles in Limburg bleek dat in de eerste drie maanden van vorig jaar 150 bestuurders positief testten op een speekseltest die drugs opspoort. Dit jaar testten tot nu toe al 387 bestuurders positief op de test.

Venray-Gennep

Opvallend is dat met name in het noorden van de provincie de cijfers hoog zijn. De meeste overtredingen dit jaar vonden plaats in het werkgebied van de basisteams Venray-Gennep (119), Echt (60), Parkstad (40), Venlo (31) en Roermond (25).
De politie heeft wel een verklaring voor de hoge cijfers in de regio Venray-Gennep. "Het is om te beginnen een heel groot gebied", zegt politiewoordvoerster Nathalie Vermeulen. "Maar het ligt ook aan het meldingenpatroon. De meeste drugstesten vinden plaats in het weekend, en er moet tijd zijn om tussen de gewone meldingen door ook hier aandacht aan te besteden met bijvoorbeeld preventieve controles."

Maastricht

In een uitgaansstad zoals Maastricht is volgens de politie minder tijd voor preventieve controles in het weekend. "Maastricht heeft in het weekend zijn eigen openbareordeproblemen, waardoor het iets minder voor de hand ligt om preventieve controles te houden."

Speekseltest

Sinds 2017 mag de politie bij vermoeden van drugsgebruik bij een verkeersdeelnemer een speekseltest afnemen. Is die speekseltest positief, dan volgt een bloedafname. Bij 85 tot 90 procent van de testen wordt door bloedonderzoek vastgesteld dat de verkeersdeelnemer inderdaad drugs heeft gebruikt.

Rijbewijs kwijt

Het Nederlands Forensisch Instituut of een ander forensisch laboratorium onderzoekt de concentratie van de drugs. Zo wordt duidelijk of de persoon meer drugs heeft gebruikt dan is toegestaan. De grenswaarde varieert per drug en is ook afhankelijk van het feit of er meerdere soorten drugs gebruikt zijn, al dan niet in combinatie met alcohol. Heeft iemand teveel drugs gebruikt in het verkeer? Dan kan het Openbaar Ministerie (OM) de automobilist vervolgen en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen maatregelen nemen, zoals het rijbewijs inhouden.