Meerssen behoudt bestaande coalitie

Ingang van het gemeentehuis in Meerssen © L1 (Camiel Schnackers)
Meerssen krijgt definitief een voortzetting van de huidige coalitie van Lokaal DNA, KIJK!!! en CDA.
Dat is de conclusie die Lokaal DNA als grootste partij heeft getrokken uit een openbare bijeenkomst van de gemeenteraad.

Zelfstandig

Daarbij konden de vijf partijen aangeven welke coalitie zij voor de komende vier jaar voor ogen hebben en welke drie punten in ieder geval in een nieuw coalitieakkoord moeten worden opgenomen. De heruitgave van de bestaande coalitie is absoluut geen verrassing. Lijsttrekker Bjorn Molling van Lokaal DNA gaf eerder al aan dat dat voor de hand ligt omdat de drie partijen voor een zelfstandig Meerssen zijn. Ook kunnen zij rekenen op een ruime meerderheid in de gemeenteraad met 11 van de 17 zetels.

Fusie met Maastricht

De drie partijen namen het roer over nadat in september 2020 het toen zittende college tot aftreden werd gedwongen. Dat vond namelijk dat zonder herindeling bij Maastricht de gemeente Meerssen financieel ten onder zou gaan. Molling gaat nu als formateur aan de slag om tot een bestuursakkoord te komen van Lokaal DNA, KIJK!!! en CDA. Hij verwacht daar ongeveer een maand voor nodig te hebben. Dat komt omdat de partijen ook in gesprek willen met organisaties uit het maatschappelijk middenveld om te horen wat hun wensen zijn.

Wie wordt wethouder?

Over de vraag of Meerssen zoals nu wethouders van buiten de gemeente krijgt of dat de drie partijen met kandidaten uit eigen gelederen komen, is nog niet gesproken, aldus Molling. Bij de verkiezingen werd Lokaal DNA de grote winnaar. Ze steeg, mede maar niet alleen door een fusie met Focus, van 3 naar 7 zetels. CDA en KIJK!!! leverden allebei een zetel in en zakten van 3 naar 2 zetels.
BRUG-M steeg van 4 naar 5 zitjes, Het Origineel halveerde van 2 naar 1 zetel. Beide partijen komen in de oppositie terecht.