'Zuid-Limburgse eikelmuis bijna uitgestorven'

Een nestkastje voor de eikelmuizen in het Savelsbos in Gronsveld. © ANP
De eikelmuis, die vrijwel alleen nog in Zuid-Limburg is te vinden, is bijna uitgestorven. Het beestje is het meest bedreigde knaagdier van Nederland.
Dat meldt RTL Nieuws maandagavond. Hoewel de naam anders doet vermoeden, eet het diertje geen eikels en is het ook geen echte muis.

Groep tussen muizen en eekhoorns

"Het is een slaapmuis. Dat is een groep dieren die tussen de muizen en de eekhoorns in valt", vertelt Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging in gesprek met de nieuwssite. Uit recente tellingen blijkt dat er nog ongeveer 100 - 150 eikelmuizen in Nederland te vinden zijn.

Slaapt helft van het jaar

Van Norren doet onderzoek naar de eikelmuis, die inmiddels nog meer bedreigd is dan de reuzenpanda in China. "De eikelmuis lijkt meer op een eekhoorn; ze hebben ook een pluimstaart en springen van tak naar tak. Ze hebben ook een heel ander leven dan de muis. Eikelmuizen slapen de helft van het jaar. Als ze uit hun winterslaap komen, gaan ze als een malle eten, dan kunnen ze jongen krijgen. Die moeten dan weer snel opvetten zodat ze klaar zijn voor dat halve jaar winterslaap", vertelt Van Norren.

Zuid-Limburg

Inmiddels leeft er nog maar een kleine populatie in Zuid-Limburg. De provincie heeft daarom in 2018 een beschermingsplan opgezet om het beestje niet te laten uitsterven. Of dat plan daadwerkelijk gaat slagen, is nog even spannend. De eikelmuis leeft graag tussen 'rommelhoekjes' in de bossen en eet graag insecten en ongewervelde dieren. Door de 'aangeharkte' staat van de bossen, kan dit volgens Van Norren desastreus uitpakken: "De eikelmuizen zijn afhankelijk van deze rommelhoekjes en van insecten."

Staatsbosbeheer

Inmiddels worden de bossen door Staatsbosbeheer minder 'opgeruimd' en worden gebieden door hagen met elkaar verbonden. Ook zijn er nestkastjes voor de beestjes geplaatst, zoals in het Savelsbos in Gronsveld. Dierentuin GaiaZOO in Kerkrade is daarnaast een fokprogramma begonnen in samenwerking met andere dierentuinen in het land. "Hopelijk komen de maatregelen op tijd zodat de populatie die er nu is weer kan groeien", sluit Van Norren af.