Advocaten hebben het druk: rechtszaak overval moet wachten

Vier mannen van de gewapende overval op een woning aan de Straelseweg in Venlo hebben verkoopwebsite Marktplaats misbruikt om hun slachtoffer te misleiden. © Track'88
Bijna twee jaar na de gewapende en gewelddadige woningoverval in Venlo is het strafdossier tegen vier verdachten klaar. Maar een datum voor een inhoudelijke behandeling van de strafzaak is er nog steeds niet.
Dat bleek dinsdag tijdens een voorbereidende zitting in de Roermondse rechtbank.

Advocaten uren aan het woord

Als het aan de openbare aanklager had gelegen, hoorden Luigino L. (28), Jaouad Z. (27), Samy N. (23) en Alaa El G. (27) dinsdag al straffen tegen zich eisen vanwege de woningoverval aan de Straelseweg op 15 juni 2020. Daarbij bedreigden ze de bewoner en zijn visite met vuurwapens en gebruikten geweld.
Maar de advocaten van het viertal hebben moeite om een zittingsdag te reserveren in hun agenda. Volgens de verdediging gaan de pleidooien uren in beslag nemen, waardoor alle partijen er rekening mee moeten houden dat de inhoudelijke behandeling zeker één hele dag gaat duren. Mede door drukke werkschema's van de strafpleiters staat vooralsnog geen enkele datum met rood omcirkeld op de kalender.

Vastbinden, geweld en stelen

De mannen zouden een verkoopadvertentie op Marktplaats hebben misbruikt om zo de gewapende woningoverval in juni 2020 te kunnen plegen. De bewoner meende een laptop aan te schaffen en verwachtte een verkoper aan de deur. In plaats daarvan stonden Brabanders Jaouad en Alaa en de in Rotterdam geboren Luigino op de stoep.
De huiseigenaar en zijn gasten konden geen kant op toen ze met tape werden vastgebonden. Een van hen moest ook een klap incasseren. Volgens justitie richtte Luigino zijn alarmpistool op de slachtoffers en dreigde te schieten bij een beweging. Bredanaar Jaouad en Alaa uit Rijen droegen ook een vuurwapen. Vervolgens namen ze meerdere telefoons, geldbedragen, bankpassen en identiteitskaarten mee.

Richting Noord-Brabant vluchten

Bij de roof kregen Luigino, Jaouad en Alaa hulp van Tilburger Samy. Tijdens de overval stond hij met een vluchtauto klaar zodat ze snel weg konden. De politie vond het voertuig, met daarin een deel van de buit, terug in Eindhoven. In diezelfde stad hielden agenten ook twee mannen aan, maar ze bleken niks met de gewapende overval te maken te hebben.

Uit de cel en geen enkelband meer

Verdeeld over 2020 en 2021 voerde de politie diverse arrestaties uit. Luigino zat sinds december 2020 in voorlopige hechtenis, maar mag de afloop van zijn strafzaak onder enkele voorwaarden in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechter dinsdag besloten.
Jaouad kwam eerder met een elektronische enkelband op vrije voeten. De rechtbank ziet dat hij zijn afspraken met de reclassering nakomt. Mede dankzij zijn nieuwe baan als chauffeur wordt het controlemiddel, dat boven zijn voet hangt, per april verwijderd.

Gelijkheid belangrijk voor rechter

"We hechten waarde aan gelijke behandeling. Maar dit zegt niks over wat er bij de inhoudelijke behandeling boven het hoofd hangt", aldus de rechter. Vluchtautobestuurder Samy mocht de cel al eerder verlaten, alleen Alaa zit nog achter slot en grendel vanwege een andere zaak.