Nog drie mogelijkheden voor coalitie in Beek

Luchtfoto van het gemeentehuis in Beek © Bing Maps
Er staan nog drie mogelijkheden open voor de vorming van een nieuwe coalitie in Beek. Dat concludeert verkenner Ralph Diederen in een tussenverslag na een eerste gespreksronde met alle vijf partijen.
Het gaat om een coalitie van de drie grootste partijen CDA, BBB-NDB en Progressief Beek. Die zijn samen goed voor 14 van de 17 zetels. Andere opties zijn een terugkeer van de huidige coalitie van CDA en BBB of een bestuur van CDA en Progressief Beek. Die twee mogelijkheden kunnen rekenen op 10 van de 17 zetels.

Vergadering

Ralph Diederen was lijsttrekker en wethouder van het CDA. Zijn partij werd de grootste bij de verkiezingen en neemt daarom het voortouw bij de coalitie-onderhandelingen. Hij wil als volgende stap een extra vergadering van de gemeenteraad waarin alle partijen de voor hen belangrijkste zaken in een coalitie-akkoord op tafel leggen.

Tweede ronde

Die vergadering zou wat hem betreft volgende week woensdag moeten plaatsvinden. Vervolgens vormt de uitkomst de basis voor de tweede gespreksronde van verkenner Diederen. Hij wil uiterlijk op 11 april met zijn advies komen over de meest haalbare coalitie. Daarna moet een formateur die rond maken en een akkoord opstellen. Ook die formateur wordt Ralph Diederen.

Uitslag

Bij de verkiezingen werd het CDA de grootste partij in Beek met zes zetels, een winst van ééntje. Lokale partij BBB-NDB zakte van vijf naar vier zetels, Progressief Beek bleef gelijk op vier. De VVD daalde van twee naar één zetel, Belang van Beek als nieuwe partij in de raad met twee zetels.