Petitie 'Rechten voor de Maas' naar Tweede Kamer

Vrijwilligers van Maas Cleanum ruimen troep op langs de Maas © Carlijn Kösters
Een petitie met zo'n 8000 handtekeningen om de Maas rechten te geven, wordt dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer. Het initiatief is afkomstig van Maas Cleanup, een beweging van bedrijven, organisaties en burgers die bezorgd zijn over de rivier.
In totaal zijn er zo'n 8000 handtekeningen opgehaald, fors minder dan de gehoopte 40.000. Dat zegt Huub Waterval van Maas Cleanup. Toch hoopt hij dat de politiek het initiatief omarmt.

Nieuw-Zeeland

Het zou de eerste keer zijn dat binnen Europa een rivier een rechtspersoon wordt. In Nieuw-Zeeland gebeurde dat wel al. Daar heeft de Whanganui-rivier deze status. In de praktijk betekent dit dat een groep belanghebbenden het voogdijschap over de rivier heeft, en op die manier kunnen opkomen voor de belangen en rechten van de rivier.

Vervuild

De reden om de Maas van rechten te voorzien, ligt bij de grote hoeveelheden plastic die eruit gevist worden. De Maas is namelijk de vuilste rivier van Nederland en België, met 1020 afvalitems per 100 meter Nederlandse oever. Daarvan bestaat 95,8 procent uit plastic.