CDA en PK kern nieuwe coalitie Bergen

Het gemeentehuis in Bergen © Google Streetview
CDA en Progressieve Kombinatie (PK) in Bergen willen samen verder in een nieuwe coalitie. Zij gaan de komende tijd met elkaar praten over een akkoord.
Uitgangspunt is dat er daarna een derde partij bij komt omdat CDA en PK slechts een meerderheid van één zetel hebben (8 van de 15).

Stabiele meerderheidscoalitie

"En dat is niet comfortabel. We willen een stabiele meerderheidscoalitie", aldus CDA-lijsttrekker en fractievoorzitter Jacob Knoops. Als derde partij komen de nieuwe partij Dorpsbelangen en de VVD in aanmerking. Met één van hen wordt dan verder onderhandeld.

Lange termijn

CDA en PK hebben bewust opnieuw voor elkaar gekozen omdat er de afgelopen periode goed is samengewerkt en ze het eens zijn over de belangrijkste doelstellingen op de lange termijn, aldus CDA-voorman Knoops.

Duurzame energie

Hij verwijst daarbij naar de overgang naar duurzame energie. Bergen wil in 2030 energie-onafhankelijk zijn. Niet alleen met het Energielandschap Wells Meer met een zonnepark, windmolens en een biomassa-fabriek. Maar ook via zonnepanelen op daken en energiebesparing.

Behoud leefbaarheid

Een tweede hoofdpunt is het behoud van de leefbaarheid van de dorpen, onder meer door woningen te bouwen. Daardoor groeit ook het aantal inwoners. Een derde punt is behoud en versterking van landschap, natuur en biodiversiteit, zo Knoops. Hij stelt verder dat armoedebestrijding CDA en PK ook zo goed als hetzelfde denken.

Verkiezingsuitslag

De coalitie inBergen bestond de afgelopen periode uit CDA, PK en VVD. Bij de verkiezingen bleef het CDA procentueel nipt de grootste partij maar zakte wel van 6 naar 4 zetels. PK behield haar 4 zetels, net als KERN met 3 zetels. De VVD halveerde van 2 naar 1 zetel, Dorpsbelangen kwam voor het eerst in de raad met 3 zetels.
KERN is voor CDA en PK geen potentiële coalitiepartner. De partij is principieel tegenstander van Wells Meer. Bovendien vormt de manier van oppositievoeren door KERN een blokkade.