Gulpen-Wittem krijgt dezelfde coalitie van drie partijen

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Gulpen-Wittem krijgt de komende vier jaar opnieuw een coalitie van Fractie Franssen, Balans en CDA.
De drie partijen hebben afgesproken samen opnieuw de gemeente te willen besturen.

Formateur

Fractie Franssen, Balans en CDA hebben samen 10 van de 15 zetels in de gemeenteraad. Oud-fractievoorzitter Robbert Dautzenberg van Fractie Franssen is aangetrokken als formateur.
Dautzenberg had zich na 12 jaar raadslidmaatschap niet meer herkiesbaar gesteld. Hij was wel nog lijstduwer. Daarnaast zal oud-directeur van de provincie Ad de Kroon optreden als onafhankelijk adviseur.

Akkoord

Het is de bedoeling eind april een coalitieakkoord te presenteren. Ook worden dan de beoogde wethouders voorgesteld. Fractie Franssen, Balans en CDA vormen sinds een kleine twee jaar de coalitie in Gulpen-Wittem.
Na de verkiezingen van 2018 vormde de progressieve lijst PRO met Balans de coalitie. Maar in juli 2020 viel die uiteen nadat Balans het vertrouwen in PRO had opgezegd.

PRO grootste

Bij de recente verkiezingen bleef PRO procentueel de grootste partij maar ging wel achteruit van 5 naar 4 zetels. Fractie Franssen ging vooruit van 3 naar 4 zitjes, Balans bleef gelijk op 3 en het CDA zakte van 4 naar 3 zetels. Doe’22 - een afsplitsing van PRO - debuteerde met 1 zetel.