Groot fraudenetwerk opgerold: twee Limburgers opgepakt

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De politie heeft vijf verdachten, onder wie twee Limburgers, opgepakt in een groot internationaal onderzoek naar hypotheekfraude en valsheid in geschrifte.
Het gaat om een 34-jarige vrouw uit Brunssum en een 48-jarige man uit Maastricht. Het is niet bekend welke verdenkingen er precies tegen hen zijn.

Panden doorzocht

De politie hield maandag samen met de FIOD, Nederlandse Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie (OM) een actiedag. Er werden elf panden doorzocht in onder andere Brunssum, Heerlen, Weert en twee in Maastricht. De politie heeft zes panden in beslag genomen, omdat er sprake was van hypotheekfraude en/of witwassen. Verder werden er tijdens de invallen onder meer twee voertuigen, aantal tonnen cash geld, administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Verschillende onderzoeken

De politie spreekt van een fraudenetwerk dat aan het licht kwam door afzonderlijke onderzoeken van politie, Openbaar Ministerie, FIOD en Arbeidsinspectie. Bij die onderzoeken kwamen dezelfde namen van verdachten naar boven.

Valsheid in geschrifte

Het politieonderzoek maakte duidelijk dat er sprake was van grootschalige hypotheekfraude en valsheid in geschrifte. Zo blijkt een aantal verdachten werkzaam te zijn bij een landelijk hypotheekbemiddelaarskantoor. Valsheid in geschrifte bleek daar aan de orde van de dag te zijn.

Valse loonstroken

Het ging om valse loonstroken en werkgeversverklaringen die werden verkocht. Op die wijze werden fictieve dienstverbanden gecreëerd waarmee onder andere hypotheken en huurcontracten werden geregeld. Voor die constructie werden bedrijfsstructuren opgezet die vaak op naam stonden van katvangers. Daardoor zou de Belastingdienst miljoenen euro's misgelopen zijn.

Buiten landsgrenzen

In het onderzoek werd een netwerk blootgelegd dat over de provincie- en landsgrenzen gaat. Dat blijkt ook uit het feit dat er in Luxemburg twee panden zijn doorzocht en één verdachte is gehoord. De politie ziet nog meer mensen als verdachten. Deze worden na aanvullend onderzoek mogelijk later aangehouden of gehoord.

Meer invallen

De FIOD en Nederlandse Arbeidsinspectie doorzochten ook nog eens elf panden. De locaties zijn niet bekendgemaakt. Een 41-jarige man werd gearresteerd. Hij was aandeelhouder en bestuurder van meerdere bedrijven. Het is niet bekend wat de woonplaats van de verdachte is. Bij de invallen werd er contant geld, een voertuig, één pand en meerdere bankrekeningen in binnen- en buitenland in beslag genomen.
Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie hebben drie bedrijven in totaal zo'n half miljoen euro aan onterechte coronasteun gekregen. Bij die doorzoeking werd onder meer beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Het is niet bekend of het om bedrijven in Limburg gaat.