Al recordhoeveelheid aan zonuren in maart

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De zon heeft behoorlijk geschenen in maart: zoveel zelfs, dat het de zonnigste maart ooit is.
Dat vertelt weerman Thijs Zeelen bij L1 Radio.

'Nog nooit voorgekomen'

"We zitten nu op 221 zonuren in midden- en noord-Limburg en op 216 zonuren in het zuiden, en dat is nog nooit voorgekomen in maart. Dat is een record geworden."
Het vorige record komt uit 2014: toen heeft het KNMI-station in Haler 219 zonuren gemeten. Een gemiddelde maart heeft zo'n 140 uur aan zonneschijn.

Meer dan zomermaanden

Meer dan 200 zonuren is al gemiddeld hoger tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus: "Dus dat geeft aan hoe extreem zonnig het is geweest. Heel veel zonne-energie hebben we deze maand kunnen opwekken", aldus Zeelen.

Grondwater

Door het droge weer is het grondwaterpeil in Limburg weer aan het zakken: "Dat stond begin deze maand normaal, maar diverse zandgronden staan weer helemaal droog. (...) Dat is toch wel een zorgelijke ontwikkeling als er niet veel water komt. Dat moet wel komen eigenlijk", vertelt Zeelen.

Weeromslag

Het warme weer blijft deze week niet aanhouden. Zo zal het vanaf dinsdag weer behoorlijk omslaan: "Het wordt zo'n twaalf tot dertien graden en het is bewolkt met perioden van lichte regen en motregen. Dat valt wel tegen ten opzichte van eerst." Ook gaat het komend weekend waarschijnlijk weer vriezen. "Dat is niet gunstig voor de natuur. Zo'n min twee tot min vier graden, en op de grond zelfs lager", sluit Zeelen af.