Mogelijk coalitie met vijf partijen in Landgraaf

Het gemeentehuis van Landgraaf © L1 (Erwin Minkenberg)
De verreweg grootste partij in Landgraaf - GBBL - koerst op een coalitie met CDA en drie eenpersoonsfracties van VVD, PvdA en GroenLinks.
Samen hebben die partijen 18 van de 25 zetels in de gemeenteraad. De keuze van GBBL is gebaseerd op de gesprekken die formateur Andy Dritty met elke partij apart heeft gevoerd.

Debat

Die waren een vervolg op een openbaar debat dat afgelopen dinsdag plaatsvond en waarbij alle 8 partijen hun visie konden geven op de vorming van een nieuwe coalitie. "We hebben het met iedere partij over drie hoofdthema’s gehad. De overgang naar duurzame energie, volkshuisvesting en de trendbreuk in het sociale domein. Inhoudelijk stonden daarbij de vijf partijen die verder gaan praten het dichtst bij elkaar", aldus Dritty.
Hij is onder meer oud-wethouder van GBBL en oud-gedeputeerde.

Beoogde coalitie

Dritty gaat zelf verder met het formeren van de beoogde coalitie. Hij verwacht binnen enkele dagen duidelijk te krijgen of die erin zit of dat een coalitie met minder partijen uit de bus komt. Over wethoudersposten is in ieder geval nog niet gesproken. Als de coalitie er daadwerkelijk komt, betekent dat dat partijen die zes jaar geleden nog fel tegenover stonden over een herindeling met Heerlen voor het eerst weer samen gaan besturen.

Discussie

GBBL en CDA verzetten zich met hand en tand tegen de herindeling die uiteindelijk niet doorging. Onder meer VVD, PvdA en GroenLinks waren daarvoor. "Die discussie is verleden tijd. Ze speelt niet meer. Daarom moeten we vooruitkijken", zo zegt Dritty.

Struikelblok

De keuze van GBBL betekent ook dat de PVV in de oppositie terecht komt en Landgraaf niet de primeur krijgt van de eerste PVV-wethouder van Nederland. De PVV deed voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en was meteen goed voor 3 zetels. Struikelblok was onder meer de overgang naar duurzame energie. De PVV wilde daarvan een vrije kwestie maken. Maar dat wilde GBBL en de andere potentiële collegepartijen niet.

Verkiezingen

De afgelopen vier jaar had Landgraaf een coalitie van GBBL en CDA. Bij de verkiezingen verloor GBBL haar absolute meerderheid en zakte van 13 naar 11 zetels. Ze bleef wel met afstand de grootste. Het CDA won één zetel en ging van 3 naar 4 zitjes in de gemeenteraad. De PvdA zakte van 2 naar 1 zetel, VVD en GroenLinks behielden hun ene zetel.
De SP en de Ouderen Partij Landgraaf bleven gelijk op 2 zetels. Samen met de PVV gaan zij in ieder geval de oppositie vormen. Toch stelt GBBL ook met die drie partijen in de komende jaren gezamenlijke resultaten te willen boeken voor Landgraaf en haar inwoners.