Joost Spijkers winnaar van 30e Annie M.G. Schmidtprijs

Joost Spijkers. © ANP
Joost Spijkers heeft de Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen, de onderscheiding voor het meest indrukwekkende Nederlandse theaterlied van het jaar.
De zanger en acteur uit Linne won de prijs voor zijn lied over de dood, Welkom Thuis, uit zijn theatervoorstelling Hotel Spijkers. Zo werd zondagavond bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Theater Bellevue in Amsterdam.

Vilein en sadistisch

Spijkers, schrijver Peer Wittenbols en componisten Arend Niks en Andreas Suntrop kregen uit handen van juryvoorzitter Jurrian van Dongen een bronzen beeld en een geldbedrag van 3500 euro voor Welkom Thuis. De jury, waarin verder ook onder anderen Cor Bakker en Eva Bauknecht, was lovend over het lied. "Er bestaan veel liedjes over dit fenomeen, maar zelden kwam De Dood zelf aan het woord. En dan blijkt De Dood ook nog vileiner, sadistischer en met meer willekeur werkzaam dan we ons hadden verbeeld. Maar hij stopt ook genoegzwarte humor in zijn intentieverklaring, zodat we willen blijven luisteren", staat in het rapport.

Nominaties

De vijf andere genomineerden waren Richard Groenendijk, Wende, LisaLoeb, Peter van Rooijen en Janne Schra. Vorig jaar won het duo Yentlen de Boer.

Jaarlijkse prijs

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt sinds 1991 uitgereikt door het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur aan een tekstschrijver, componist en uitvoerder voor het beste theaterlied van het voorgaande jaar.