Video: Eeuwenoude traditie Krombroodrapen na twee jaar terug

Krombroodjes vangen op de Kollenberg in Sittard tijdens halfvasten © L1
Het is Halfvasten en daarom werden er zondagmiddag in Sittard, na een pauze van twee jaar, duizenden krombroodjes uitgegooid op de Kollenberg. Een traditie die al honderden jaren bestaat.
Vanuit het centrum van Sittard trok een bonte stoet richting de Kollenberg. Tractoren, huifkarren maar vooral veel gezinnen liepen te voet mee.

Kollenberg

Om 14:30 werden van boven op de berg duizenden broodjes naar beneden gegooid door onder meer de burgemeester van Sittard-Geleen. Onderaan of halverwege de steile heuvel probeerden kinderen en andere belangstellenden de broodjes te vangen. "Het is een traditie die ik vanuit thuis vroeger heb meekregen", vertelt een bezoeker. "Nu sta ik hier met mijn eigen jonge kinderen. Ik vind het mooi om deze traditie door te geven want het hoort gewoon bij deze stad."

Bijbels verhaal

"Oorspronkelijk is het een Bijbels verhaal waarin staat geschreven dat erop een dag broodjes uit de hemel vallen", vertelt Patrick Werdens lid van het organisatiecomité. "Deze traditie gaat ongeveer vijfhonderd jaar terug en zoals je ziet is het nog steeds volop in leven. We hebben het nu twee jaar niet kunnen organiseren vanwege corona, dus we zijn heel blij dat het nu wel weer mag", zegt Werdens.
Volgend jaar bestaat de organisatie honderd jaar.