Bisschop Smeets bundelt verhalen over verrijzenis van Jezus

Harry Smeets met verhalenbundel 'Getuigen van de verrijzenis' © L1
Omdat je volgens bisschop Harrie Smeets niet over Pasen kunt preken, heeft hij een verhalenbundel gemaakt over de verrijzenis van Jezus. De ongeneeslijk zieke bisschop weet dat het moment van zijn eigen overlijden niet meer ver weg is. Reden te meer om nu de bundel 'Getuigen van de Verrijzenis' te publiceren.
In veertien verhalen laat Smeets mensen, die in Jezus’ tijd leefden, vertellen hoe zij de gebeurtenissen rond diens sterven en verrijzenis hebben ervaren.

'Het is allemaal lichte kost'

De bisschop heeft de afgelopen jaren naar een manier gezocht om de boodschap van Pasen te brengen. Volgens Smeets is het allemaal lichte kost. "Theologen moeten het niet al nauw nemen. Ze moeten de schoonheid zien van de gedachten die ik heb opgeschreven, niet de waarheid van de gedachten."

Reden tot dankbaarheid

Het gaat relatief goed met de bisschop die een hersentumor heeft. "De chemo doet zijn werk en daardoor voel ik me een stuk beter dan een half jaar geleden. Niet dat ik beter word natuurlijk. Maar ik ben al langer hier dan ik gedacht had."
Vooralsnog blijft de bisschop zijn werk doen, al kan hij niet alles meer. "Ik heb nog steeds heel veel zin om werk aan te pakken, al kan ik niet alles meer. Als ik het niet meer kan, stop ik ermee. En als mijn verstand mij dusdanig in de steek laat, weet de kerk haar weg te vinden."

'Pasen is niet te begrijpen'

Op de vraag of hij anders over de dood is gaan nadenken na het schrijven van de verhalen, is het antwoord duidelijk 'nee'. "De dood staat ons allemaal te wachten, mij ook. Deze verhalen heb ik door de jaren heen geschreven. Wat ik door al die jaren steeds beter besef is dat Pasen niet te begrijpen valt. Opstaan uit de dood is niet te bevatten. Maar ik geloof dat het wel is gebeurd."
Bisschop Harrie Smeets leest voor uit het verhaal 'Gabriël'