Mogelijke drogering studenten skitrip: 'Schrik zit er in'

Na het après-skiën voelden de wintersporters zich niet lekker. © iStock
De Maastrichtse studentenvereniging Circumflex laat weten dat het goed gaat met de drie studenten die deze maand tijdens een skivakantie in het Franse Risoul - vermoedelijk door drogering - onwel waren geworden.
"De schrik zit er zeker goed in. Ook omdat we niet weten wat de oorzaak is. Gelukkig hebben ze geen blijvende schade opgelopen", zegt voorzitter Simon Hoek van Circumflex.

Heftige klachten na après-ski

Meerdere studenten uit heel Nederland kregen tijdens het après-skiën in Risoul vreemde klachten als braken, trillen, door de benen zakken, geheugenverlies en duizeligheid. Mogelijk zijn ze gedrogeerd. De Franse politie is inmiddels een onderzoek gestart. "Of onze leden daadwerkelijk door drogering ziek zijn geworden, is niet bekend. Maar als we iets kunnen betekenen in het onderzoek, horen we dat graag", aldus Hoek.

'Blij met geneeskundestudenten'

Circumflex bezoekt sinds een aantal jaren het Franse wintersportwalhalla. Volgens Hoek heeft de vereniging daar nooit problemen ervaren. Alleen in de tweede week van maart ging het mis na twee stapavonden bij après-skibar La Grotte du Yeti. Van de 65 leden kregen er drie vreemde ziekteverschijnselen. Circumflex heeft de meldingen direct doorgegeven aan de reisorganisatie.
"Ik ben blij dat onze geneeskundestudenten zich ontfermd hebben over hen. Ze hebben goed gehandeld. De fysieke gesteldheid van de getroffenen staat bovenaan het lijstje", vertelt de voorzitter.

Geen ziekenhuisopnames

De studenten zijn uiteindelijk niet opgenomen in het ziekenhuis. Ook hebben ze geen bloed- of urinetest ondergaan. "Daar denk je op dat moment niet over na, omdat je niet weet waarom ze zich niet goed voelden. We hebben ze nauwlettend in de gaten gehouden", verklaart Hoek.
Zieke leden van andere studentenverenigingen, die deze week in Risoul waren, zijn wel getest op drogering. De uitslagen worden komende week verwacht.