'Elke week ongeveer 100 advertenties over thuisprostitutie'

Foto ter illustratie. © iStock
In Limburg zijn er per week 100 online advertenties voor thuisprostitutie te vinden. "Mensen hebben vaak geen idee omdat het onder de radar gebeurt", zegt Girt-Jan Schepens van de AVIM, een speciale afdeling van de politie gericht op onder andere mensenhandel.
Vaak gaat illegale prostitutie samen met mensenhandel, dwang, uitbuiting en geweld. Volgens Schepens heeft het opsporen van illegale thuisprostitutie effect, maar is het meestal tijdelijk van aard. "Sekswerkers verdwijnen uit het zicht en werken hoogstwaarschijnlijk weer op andere plekken in de illegale prostitutie", vertelt Schepens in L1mburg Centraal.
Tekst gaat verder onder de video.

Woonwijken

De politie controleert samen met gemeenten regelmatig op illegale thuisprostitutie in woonwijken. Deze controles hebben naast het tegen gaan van bedrijfsmatige prostitutie in woningen, ook het doel sekswerkers een kans bieden om eruit te stappen. "De keuze om in deze sector te gaan werken is veelal uit nood geboren", zegt Schepens. "Het gaat vaak om mensen in een kwetsbare positie. Ze hebben bijvoorbeeld schulden of psychische problemen."

400 advertenties

In 2021 stonden er maandelijks 400 seksuele advertenties online in Limburg, zegt Schepens. "Het grootste gedeelte daarvan is illegale thuisprostitutie. Dat zin er dus ongeveer 100 per week. Het aanbod van seksadvertenties zien we vaak in steden, maar we hebben ook controles in kleinere dorpen."

Controle

Vrijdagavond vond er een controle plaats in Sittard-Geleen. Het speurwerk van politie en gemeenten begint bij advertenties op sites als Sexjob en Kinky. Controleurs van de gemeente leggen contact en maken een afspraak. Eenmaal in de woning controleert de BOA wie de eigenaar of verhuurder van de woning is en of er sprake is van dwang. Het Leger de Heils, dat altijd bij dit soort controles aanwezig is, gaat in gesprek met de sekswerker over diens situatie. Tijdens dit 'zorggesprek' kan de sekswerker aangeven eruit te willen stappen.
L1 ging vrijdagavond mee met een controle: