Video: Amber werkte acht jaar in de thuisprostitutie

Amber © L1
In Limburg is er sprake van grootschalige illegale thuisprostitutie. Elke week verschijnen er ongeveer 100 advertenties online over thuisprostitutie. Iemand die acht jaar onderdeel was van thuisprostitutie is de 33-jarige Amber.
In gesprek met L1 zegt Amber het lastig te hebben gevonden om uit de thuisprostitutie te stappen.

Cirkeltje

Amber heeft acht jaar gedwongen als sekswerker gewerkt. In haar geval waren er verschillende oorzaken: "Financiële tegenslagen, drugsverslaving, verkeerde partnerkeuze en het gevoel dat je niet op een andere manier geld kunt verdienen. Het lijkt een cirkeltje waar je niet makkelijk uitkomt", zegt Amber, die drie jaar geleden bij de derde politiecontrole besloot eruit te stappen. "Dat lukte me vanwege het vertrouwen in een goede begeleiding."

Eerder onderzoeken

Amber geeft inmiddels voorlichting aan politieacademies en gemeenten. Mede door haar verhaal gaat de politie eerder onderzoek doen als er een vermoeden is van dwang en niet pas als de sekswerker aangifte doet. “Aangifte doen is heel lastig in zo’n situatie”, weet Amber.

400 seksuele advertenties

Girt-Jan Schepens van de AVIM, een speciale afdeling van de politie gericht op onder andere mensenhandel, vertelde zaterdagavond in L1mburg Centraal dat er in Limburg in 2021 per maand ongeveer 400 seksuele advertenties online stonden. Het grootste gedeelte daarvan was illegale thuisprostitutie. Vaak gaat illegale prostitutie samen met mensenhandel, dwang, uitbuiting en geweld.