Openbare bijeenkomst over coalitie Meerssen

Gemeente Meerssen © L1
De vijf partijen in de gemeenteraad van Meerssen kunnen maandag in een openbare bijeenkomst aangeven welke coalitie zij voor de komende vier jaar voor ogen hebben.
Daarbij kunnen ze ook duidelijk maken welke drie punten zij in ieder geval in een nieuw coalitieakkoord opgenomen willen zien, zo zegt lijsttrekker Bjorn Molling van Lokaal DNA.

Van 3 naar 7 zetels

Die partij werd de grootste bij de verkiezingen en neemt daarom het voortouw bij de formatie. Lokaal DNA steeg van 3 naar 7 zetels, mede maar niet alleen door een fusie met Focus. Die partij had in de vorige gemeenteraad nog twee zetels.

Zelfstandig Meerssen

Molling erkent dat het voor de hand ligt dat de huidige coalitie van Lokaal DNA, CDA en de progressieve lijst KIJK!!! verder gaat. Die partijen hebben samen 11 van de 17 zetels, net zoveel als in de afgelopen periode. De partijen zijn voor een zelfstandig Meerssen. Het verlies van CDA en KIJK!!! - beiden van 3 naar 2 zetels - werd ruimschoots gecompenseerd door Lokaal DNA.

Overige partijen

BRUG-M is voor een herindeling bij Maastricht. De partij won 1 zetel en steeg van 4 naar 5. De partij Het Origineel zakte van 2 naar 1 zetel. Die partij steunde net als BRUG-M in september 2020 de 'onderbouwde stelling' - zoals zij het noemde - van het destijds tot aftreden gedwongen college dat 'zonder herindeling het schip van de gemeente ten onder gaat'. Inmiddels ziet Het Origineel wel mogelijkheden voor Meerssen om zelfstandig te blijven.
"Maar we willen BRUG-M die ook vooruit is gegaan en Het Origineel wel serieus nemen", aldus Molling. Hij verwacht als formateur in de loop van volgende week definitieve conclusies te trekken.