Meerssen wil veel meer rijksgeld voor gedupeerden hoogwater

Hoogwater bij het huis van Kris Förster in Geulle © Kris Förster
De gemeente Meerssen vindt dat het Rijk de belofte van een ruimhartige vergoeding van schade door hoogwater niet nakomt. Ze heeft hierover een brief aan de Tweede Kamer verstuurd.
Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz van Meerssen wil dat het Rijk 90 procent van de schade betaalt die niet door de verzekeringen worden vergoed.

Te hoge schatting

Donderdag werd bekend dat de schade door het hoogwater lang niet zo groot is als eerst werd gedacht. De totale schade is ongeveer een half miljard, en geen 1,3 miljard waar vooralsnog op werd gerekend.

Uitbetalen hogere bedragen

Volgens een groep gedupeerden van de watersnood vorig jaar zomer in Geulle biedt dat een mogelijkheid tot het uitbetalen van veel hogere bedragen. Ze kregen bij lange na niet wat ze aan schade hebben geleden. Het geld dat ze krijgen vanuit de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) is vaak maar een schijntje van het ingediende bedrag.
Zo kreeg Kris Förster uit Geulle 1300 euro vergoed, terwijl hij zo'n 32.000 euro aan restschade had. "Dit geeft het Rijk een prima mogelijkheid om de gedane belofte van ruimhartig vergoeden na te komen", zegt Förster.

Noodbrief Tweede Kamer

Förster heeft met andere gedupeerden een noodbrief verstuurd aan de Tweede Kamer. Hij vraagt daarin om een veel hogere vergoeding. Een brief met gelijke strekking is ook door de gemeente Meerssen naar de kamer gestuurd. "De gedupeerden voelen zich nu afgescheept met een schijntje", vertelt zegt burgemeester Clermonts. "Als ze 90 procent van de restschade terugkrijgen, dan kan er echt worden gesproken van een ruimhartige vergoeding."