Beekdaelen vangt Oekraïners op in voormalige basisschool

De oude school van Vaesrade wordt omgebouwd tot vluchtelingenopvang. © L1
Ruim 30 vluchtelingen uit Oekraïne worden dinsdag opgevangen in een voormalige basisschool in Vaesrade.
In de school zijn de voorbereidingen in volle gang. Zo zijn er al douches en een keuken aangelegd. Omdat enkele verenigingen onlangs zijn verhuisd naar een gemeenschapshuis stond het gebouw weer leeg.

Geen koper

Aangezien de gemeente Beekdaelen nog geen koper had, is nu besloten het pand te gebruiken als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Zij worden dinsdag verwacht, onder hen ook een hoogzwangere vrouw.
Verder worden in de voormalige kantine van voetbalclub Doenrade ook vluchtelingen opgevangen. Hier zal voor ongeveer tien mensen plek zijn.

Voldoende eten

Non-profit hulporganisatie het Helpcenter in Schinnen is druk bezig met eten voor de mensen te regelen. Er zijn inmiddels twee containers gevuld met voedsel, die in een koeling worden bewaard. Volgens Maarten Thomassen van het Helpcenter is er genoeg en is dat te danken aan een hoop sponsoren en giften. "We weten alleen nog niet exact wat mensen uit Oekraïne graag eten, maar daar komen we de komende weken wel achter", aldus Thomassen.
De gemeenten in Limburg zijn voor de komende tijd nog op zoek naar locaties voor 2000 Oekraïense vluchtelingen. Voor 2000 anderen is al plek gevonden.
Op de kaart hieronder is te zien in welke gemeenten opvang is geregeld voor Oekraïense vluchtelingen: