L1mburg Centraal: Oekraïens gezin opgevangen in Landgraaf

Oekraïens gezin opgevangen in Landgraaf © L1 (Gerard Pansier)
Zo wordt Hoensbroek toegankelijker voor rolstoelgebruikers, burgemeesters van Kerkrade bij verjaardagsfeestje Nederland en meer Limburgs nieuws.

Oekraïens gezin opgevangen in Landgraaf

Tanja van der Zee uit Landgraaf haalde begin maart eigenhandig acht familieleden uit Oekraïne naar Limburg. Na twee weken onderdak in een vakantiehuisje hebben haar gevluchte familieleden nu een eigen plek gekregen in een ruime bovenwoning in Landgraaf.
Bekijk hier de hele reportage.

Woningen Geleen-Zuid opgeknapt voor opvang Oekraïners

De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel saamhorigheid en steun aan de vluchtelingen. Maar de hulp komt ook van de mensen die thuis alles hebben moeten achterlaten voor het geweld van de Russen. In Geleen-Zuid worden nu tientallen woningen opgeknapt en de eerste gevluchte Oekraïners helpen mee om die appartementen gereed te maken.
Bekijk hier de hele reportage.

Burgemeesters van Kerkrade bij verjaardagsfeestje Nederland

Nederland is vandaag jarig! We zijn 450 jaar geworden en dat is reden voor een feestje, natuurlijk. Burgemeester Dassen van Kerkrade en de kinderburgemeester waren uitgenodigd voor dat feestje; ze mochten naar Brielle op bezoek bij de koning, want daar is Nederland geboren.
Bekijk hier de hele reportage.

Valkenburg heeft de eerste coalitie van Limburg rond

De eerste coalitie in Limburg is een feit. Drie van de vijf partijen in Valkenburg aan de Geul gaan daar de coalitie vormen. Ze hadden zich al voorgenomen snel over de inhoud te gaan praten, omdat er in de gemeente als gevolg van corona en de overstromingen nog veel werk aan de winkel is. Geen tijd dus voor ellenlange en ingewikkelde onderhandelingen.
Bekijk hier de hele reportage.

Griendtsveen wil piepkleine basisschool behouden

Eigenlijk wil iedereen dat de basisschool in Griendtsveen open blijft. Maar volgens de scholengroep zijn er te weinig leerlingen. De ouders van de kinderen in het piepkleine Peeldorp denken daar anders over. Er is toekomst voor basisschool De Driehoek in Griendtsveen, zo zeggen ze. Ook al zijn er maar amper 50 leerlingen en volgend schooljaar waarschijnlijk nog minder.
Bekijk hier de hele reportage.

Zanger Frans Theunisz is weer thuis

Goon nog neet naor hoes, zo luidde de carnavalskraker van Frans Theunisz dit jaar. Maar nu mag de zanger zélf wel naar huis. Theunisz viel tijdens carnaval ongelukkig. Hij brak zijn heup en kreeg een nieuwe. Sindsdien verbleef de zanger in een revalidatiecentrum. Maar donderdag mocht hij dus naar huis.
Bekijk hier de hele reportage.

Zo wordt Hoensbroek toegankelijker voor rolstoelgebruikers

Losliggende stoeptegels, verkeerd geplaatste bushokjes of rare drempels. Voor de meeste mensen vormt dat niet zo'n groot probleem, maar voor mindervalide mensen zijn het dagelijkse hindernissen. In Hoensbroek willen ze al dit soort plekken gaan aanpassen en daarom hebben ze hulp in geschakeld van rolstoelgebruikster Simone Göllesch.
Bekijk hier de hele reportage.

Onderdak gezocht voor carnavalswagen uit Ool

De carnavalswagen van CV de Waterratte uit Ool is sinds kort dakloos. Het lukt de vereniging niet om een nieuw onderkomen te vinden. Waar laat je zo'n gevaarte?
Bekijk hier de hele reportage.