L1mburg Centraal: Controle gericht op milieucriminaliteit

Een inspecteur controleert het afval van een vrachtwagen. © L1 (Frank Moonen)
Controle afvaltransporten aan de grens, het Limburgs is jarig en meer Limburgs nieuws.

Controle afvaltransporten aan de grens

Op verschillende plekken in Limburg houdt de Inspectie Leefomgeving en Transport controles op afval. Op de A76 in Zuid-Limburg worden bij de grensovergang met Duitsland afvaltransporten gecontroleerd. Inspecteurs kijken of de papieren in orde zijn en of het afval dat daar op staat ook daadwerkelijk wordt vervoerd. Om dat te kunnen checken worden drones met camera's ingezet.
Bekijk hier de hele reportage

Viaduct geplaatst voor spoor Landgraaf-Heerlen

Er wordt hard gewerkt aan het spoor tussen Landgraaf en Heerlen. Vandaag werd een mijlpaal bereikt door het plaatsen van een gigantische viaduct. In de wereld van verkeer ook wel een kunstwerk genoemd.
Bekijk hier de hele reportage

Afscheid van het mondkapje

In de trein en in de bus hoeft het niet meer. Het mondkapje is vanaf nu nergens meer verplicht. Met alles wat er in de wereld gebeurt zouden we het bijna vergeten: dit is de dag van het afscheid van het mondkapje. We maken het niet groter dan dat het is, maar ergens is het toch een historische dag. Adieu mondkapje. Bedankt, maar je wordt niet gemist!
Bekijk hier de hele reportage

Oekraïense vluchtelingen naar Landgraaf

Oekraïense vluchtelingen die naar Limburg reizen komen binnen bij het MECC in Maastricht. Na een aantal dagen in dat congrescentrum verhuizen ze naar nieuwe locaties. Een van die plekken is landgoed Overste Hof in Landgraaf. Ook moeder en dochter Olga en Oljana vonden daar hun plek.
Bekijk hier de hele reportage

Heerlen hertelt de stemmen

De gemeente Heerlen moet de stemmen van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen opnieuw tellen. Er zijn onduidelijkheden ontstaan door verschillen bij de stembureaus. Dit veroorzaakte onrust bij onder andere de Partij voor de Dieren en de Stadspartij. Deze twee partijen liepen op respectievelijk negen en twintig stemmen een zetel mis en vroegen zich af of deze kleine verschillen en telfouten hun een raadszetel kosten. Daarom werd er woensdag volop herteld.
Bekijk hier de hele reportage

Het Limburgs is jarig

Een feestelijke dag woensdag. Het Limburgs dialect is jarig. Het is precies 25 jaar geleden dat het Limburgs erkend werd binnen het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden.
Bekijk hier de hele reportage

Venrayse wielershirts voor Surinaamse kinderen

Er is één bekende wielrenner in Suriname, die het internationaal goed doet. Maar verder is er geen échte wielercultuur. Daar wil amateurrenner Dirk Huijbers uit Venray verandering in brengen. Hij begon een inzameling van wielershirts voor de jeugd in Suriname. Door een gift rijden binnenkort veel Surinaamse kinderen met de Limburgse leeuw op de borst.
Bekijk hier de hele reportage

Voorjaar! Tips om in je tuin aan de slag te gaan

Het zonnetje schijnt en het is volop voorjaar. Dat betekent lentekriebels. Bij velen kriebelt het dan ook om in de tuin aan de slag te gaan. Die moet er immers prachtig bij liggen in de rest van de lente en in de zomer. Voor het beste resultaat is het volgen van tuintips aan te raden.
Bekijk hier de hele reportage