Exit mondkapje: 'Niet meer tegen een half gezicht praten'

Afbeelding ter illustratie © Mondkapje hoeft nergens meer als je dat niet wilt
In de trein en in de bus hoeft het niet meer. Het mondkapje is vanaf woensdag nergens meer verplicht. Met alles wat er in de wereld gebeurt zouden we het bijna vergeten. Het afscheid van het mondkapje. Adieu. Je wordt niet gemist. 
Juni 2020. Toen begon het. Mondkapje verplicht in trein en bus. Na bijna twee jaar mag het mondkapje eindelijk af.

Irritant

"Ik vond het echt verschrikkelijk om te dragen, ik kreeg er zelfs uitslag van. Nee, het mondkapje hoef ik niet meer terug te zien." Samen met een vriend zit een jonge vrouw aan de Maaskade in Venlo: "Ik heb er nog een in de tas, laat ik dat ding maar meteen weggooien." 

Breder

"Voor de zekerheid heb ik er nog een bij me. Je weet maar nooit. Toch is het geschiedenis vanaf vandaag." Oma zit met kleindochter een ijsje te eten en is blij dat het mondkapje niet meer hoeft: "Ik doe 'm nog één keer op. Kijk zo deden we dat vroeger!"

Gunfactor

Ook op de weekmarkt is de opluchting groot. De handel is daar een stuk prettiger als je mensen in de ogen kunt kijken. Al zat er toch een voordeel aan de gedeeltelijke gezichtsbedekking: "Je zat toch tegen halve gezichten te praten met zo'n mondkapje. Maar Eerlijk gezegd is dit geen goede verkoopdag. Toen we het mondkapje nog moesten dragen, draaiden we soms een hogere omzet. Je had de gunfactor van de klanten toen."