Ondernemers blij met steun Kamer voor vracht MAA

Archieffoto © Istock
De steun vanuit de Tweede Kamer voor het noodlijdende vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA) als vrachtluchthaven is belangrijk, zeggen ondernemersverenigingen.

Alternatief voor Schiphol

Ondernemersvereniging voor handel en logistiek Evofenedex noemt het vliegveld in een gezamenlijke reactie met brancheorganisatie Air Cargo Netherlands en de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) 'het enige alternatief voor Schiphol.'

Vrachtvliegveld

Na de door de Kamer aangenomen motie, die onder meer stelt dat het belang van MAA en Schiphol voor luchtvracht gewaarborgd moet worden, willen de verenigingen dat het vliegveld in Limburg primair wordt ontwikkeld voor het afhandelen van vracht. Zo "kan MAA een belangrijke rol spelen in het verder versterken van de exportkansen van Limburgse ondernemers en meer werkgelegenheid creëren", klinkt het. Wel kan er meer gedaan worden 'om hinder voor omwonenden te beperken' door bijvoorbeeld een ruimere nachtsluiting.

Afhankelijk

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden de steun vanuit de Kamer belangrijk. "Veel Nederlandse bedrijven zijn sterk afhankelijk van cargo", stellen zij. Eerder zijn verschillende scenario’s voor de toekomst van de noodlijdende luchthaven onderzocht, waaronder de sluiting van het vliegveld. Deze optie zou qua kosten en baten de beste zijn, bleek uit dat onderzoek.
Volgens Evofenedex, Air Cargo Netherlands en de LWV is de nadruk leggen op vrachtverkeer ook een rendabele optie.