Tips: hoe maak je van je lentekriebels een mooie tuin

Voor bloemen- en plantendeskundige Hub Stoffels is het voorjaar flink aanpoten © L1 (Robert Janssen)
Het zonnetje schijnt en het is volop voorjaar. Dat betekent lentekriebels. Bij velen kriebelt het dan ook om in de tuin aan de slag te gaan. Voor bloemen- en plantendeskundige Hub Stoffels uit Limbricht betekent het meer werk dan voor de gemiddelde tuinliefhebber.
Zijn tuin is verre van doorsnee. Stoffels erkent dat het een uit de hand gelopen hobby is. "Op dit moment staan er zo'n 100 camelia's, zo'n 250 verse kuipplanten en ook nog eens 400 fuchsia's."

Nachtvorst

Verspreid over zijn halve hectare grote tuin staan enkele kassen en schuurtjes. Daarin heeft hij de niet-winterharde kuipplanten staan. Enkele zijn alweer buiten gezet, maar met sommigen wordt nog gewacht. "Deze citrusplant bijvoorbeeld, die laat ik nog binnen staan. De zon schijnt wel, maar mocht het onverwachts toch een keer 's nachts vriezen, dan is hij gezien." Natuurlijk kan hij de plant binnen zetten als vorst wordt voorspeld, maar in zijn geval betekent dat veel sjouwen. "Dan laat ik ze maar even binnen staan tot na de ijsheiligen."

Poten en zaden

Dat het lente is valt ook te zien bij tuincentra en de tuintjes van de buren. Bedrijvigheid alom. Bloemetjes en zaden worden gekocht, gepoot en gezaaid. Dat kan volgens Hub ook prima, net als het verpoten van bloemen, waarbij potgrond om de hoek komt kijken. "Het is nu tijd om te verplanten. Oude planten in nieuwe potgrond zetten. Planten van een kleine naar een grote pot te verhuizen."

Water

De belangrijkste tip die hij kwijt wil is het geven van de juiste hoeveelheid water. Met deze droogte zijn mensen volgens hem snel geneigd teveel water te geven. En dat is funest. "Meer planten gaan dood door teveel water, dan te weinig water. Met teveel water gaan ze dood, te weinig water is nog te herstellen."