Plan voor kledingbank bij Zuyderland voor patiënten

Foto ter illustratie © iStock
Regelmatig ziet verpleegkundige Kim Smit van het Zuyderland in Heerlen dat mensen na een operatie bijna in hun blote billen naar huis moeten. "Daarom wil ik een kledingkamer realiseren waar zorgpersoneel kleding voor ze kan uitzoeken om in naar huis te gaan."
Binnen een half jaar hoopt ze daar met een kledingkamer in het ziekenhuis verandering in te brengen.

Geen sociale kring of financiële middelen

"Het probleem wordt alleen maar groter. Wekelijks zie ik mensen voorbij komen die geen kleding hebben. En dat is wat ik zie, maar op andere afdelingen gebeurt dat ook. Mensen hebben vaak geen sociale kring om zich heen, geen financiële middelen of zijn zelfs dak- en thuisloos." En hoewel dit volgens Smit een groot probleem is, lijkt er het erop dat haar kledingkamer de eerste zal zijn van het land.

Vrijwilligers en kleding

De verpleegkundige zit nog in de realisatiefase. "Er moet een plan worden gemaakt met spelregels voor het halen van kleding. Een van die regels is bijvoorbeeld dat zorgpersoneel moet registreren wat ze meenemen. Ook moeten mogelijke kamers aangewezen worden waar de kledingkamer kan komen." En dat is niet het enige wat Smit moet regelen voor de kamer. "Je hebt ook vrijwilligers en kleren nodig. En juist daar ben ik nog naar op zoek."
Voor het idee van Smit is genoeg draagkracht. "Iedereen is op de hoogte, van directie tot afdelingshoofden."