Beruchte oplichter verdacht van bestellen moord via internet

De beruchte oplichter Stan T. tijdens een uitzending Undercover in Nederland. © SBS
Justitie verdenkt Stan T. (24) uit Vlodrop van het bestellen van een moord via dark web, een verborgen deel van het internet. De twintiger wordt bovendien, niet voor het eerst, verdacht van een reeks oplichtingen.
Dat blijkt uit informatie van L1 en wordt door justitie bevestigd.

Vroeg begonnen

Stan begon in zijn vroege tienerjaren met oplichtingspraktijken en wist zich daar nooit meer aan te onttrekken. In 2018 werd hij tot een gevangenisstraf veroordeeld voor afpersing en vorig jaar volgde een straf van zes maanden voor een gewelddadige woninginbraak. Niet veel later kwam daar vijftien maanden cel bij voor oplichting. In die laatste twee zaken loopt overigens nog een hoger beroep.

Uitlokking moord

De hoofdrolspeler was echter niet aanwezig toen de rechtbank in Roermond het vonnis in die laatste zaak uitsprak. Stan vertrok naar België. Pas in december vorig jaar wist de Belgische politie hem te arresteren. Inmiddels is hij overgebracht naar een Nederlandse cel. Daar wacht hij op zijn volgende strafzaak.
Justitie verdenkt Stan officieel van 'een poging tot uitlokking van een moord', zegt een woordvoerster. De twintiger uit Vlodrop zou een advertentie op het dark web hebben geplaatst met daarin de vraag wie voor 5000 dollar zijn ex-partner en moeder van zijn kind wil vermoorden. Zijn advocate Gitte Stevens wil niet op dit verhaal reageren.

Veertien slachtoffers

Op 17 mei staat ze haar cliënt bij tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Breda. Dan wordt niet alleen de 'moordbestelling' besproken, maar ook een nieuwe oplichtingszaak. Stan heeft volgens justitie veertien mensen opgelicht. Dit keer zou hij vakantiehuisjes hebben verhuurd, terwijl hij geen vakantiehuisjes had.