Limburgse afvalverwerkers hebben zaakjes niet op orde

Inspecteurs controleren afval bij de Limburgse grens. © L1 (Frank Moonen)
Bij controles op afval zijn woensdag verschillende overtredingen van de milieuwet geconstateerd. Dat blijkt uit de resultaten van de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Vooral afvalverwerkers bleken de zaken niet altijd op orde te hebben. Er werden acht bedrijven gecontroleerd en overal werden overtredingen vastgesteld. Zes keer werd er bestuursrechtelijk opgetreden en twee keer volgde een strafrechtelijk proces-verbaal. Bij drie bedrijven komt er een nader onderzoek, aldus de inspectie.
Naast de bedrijven werden ook afvaltransporten gecontroleerd, dat gebeurde op de A76 bij de grensovergang met Duitsland. Daarbij werden 24 voertuigen gecontroleerd. Slechts enkele chauffeurs waren in overtreding.

Drones

Inspecteurs keken of de papieren in orde zijn en of het afval dat daar op staat ook daadwerkelijk werd vervoerd. Om dat te kunnen checken werden drones met camera's ingezet. Vooral bij open ladebakken geven die een beeld over wat er wordt vervoerd.
Een inspecteur controleert het afval van een vrachtwagen. © L1 (Frank Moonen)

Milieucriminaliteit

De controles moeten een beeld geven over de afvalverwerkingsbedrijven en eventuele milieucriminaliteit. "Daar vloeit schade voor mens en milieu uit voort en dat willen we voorkomen", aldus een inspecteur.