Meeste geluidsoverlast ervaren in Maastricht

Foto ter illustratie © iStock
Maastrichtenaren hebben het afgelopen jaar van de hele provincie het meest geklaagd over geluidsoverlast. De politie ontving bijna 2000 meldingen uit de provinciehoofdstad.
Het gaat over de periode tussen maart 2021 en februari 2022. De cijfers komen van de politie.

Meer overlast tijdens corona

In Limburg werd er in dit tweede coronajaar met 9087 meldingen iets minder geluidsoverlast ervaren dan het eerste coronajaar. Toen kwamen 9296 herriemeldingen binnen. Sinds de eerste lockdown in maart 2020 wordt er landelijk sowieso meer geklaagd over geluidsoverlast. In dezelfde periode voor de corona-uitbraak turfde de politie 6769 meldingen uit deze provincie.
Bekijk hieronder hoe vaak in jouw gemeente werd geklaagd over geluidsoverlast:

Zomermaanden luidruchtige mensen

Vooral in de zomermaanden ergeren Limburgers zich aan luidruchtige mensen. Vorig jaar spande de maand juni de kroon met 1150 meldingen. Die maand was het voor de corona ook al het vaakst raak maar met 750 meldingen alsnog aanzienlijk minder dan de afgelopen twee jaar. Tijdens het eerste coronajaar 2020 kreeg de politie in de maand augustus met 1132 overlastmeldingen het meest binnen.

Weinig geluidsoverlast ervaren

Maar er zijn ook gemeenten waar de overlast in verhouding mee lijkt te vallen. In absolute aantallen werd in de gemeente Mook en Middelaar afgelopen jaar weinig geluidshinder ervaren. Daar werd 38 keer melding gedaan bij de politie. Relatief gezien was de minste overlast afgelopen twaalf maanden in de gemeente Maasgouw met 23,7 klachten per tienduizend inwoners.
Overigens belanden lang niet alle gevallen van geluidsoverlast bij de politie. Ook buurtbemiddeling en bijvoorbeeld meldpunten in sommige gemeenten registreren en behandelen geluidsoverlast.