L1mburg Centraal: 'Koningsdag in Maastricht: verbondenheid'

Servé Hermans toont het programma voor Koningsdag in Maastricht. © L1 (Timo Schmid)
Vrijheid en verbondenheid staan centraal op Koningsdag Maastricht, een agent lekte tien namen naar criminele organisatie, Flekken klaar voor Oranje-debuut en meer Limburgs nieuws in de uitzending van L1mburg Centraal.
De uitzending van Limburg Centraal van 22 maart 2022. Met daarin de volgende onderwerpen:

Koningsdag Maastricht: vrijheid en verbondenheid

De gemeente Maastricht heeft het programma rondom Koningsdag bekendgemaakt. Vrijheid en verbondenheid staan op die dag centraal. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op 27 april met zijn familie in de Limburgse hoofdstad. Het feest kon daar in 2020 niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. De koning wordt dit jaar 55 jaar. Sinds 2014, bijna een jaar na zijn inhuldiging, wordt Koningsdag jaarlijks op 27 april gevierd. Het thema van Koningsdag in Maastricht is Leef.

Traditie mei-den dreigt om te vallen

Het is een traditie die in het Heuvelland teruggaat tot de zeventiende eeuw, het kappen van een mei-den in het bos en deze met veel symboliek in het dorp plaatsen. Alleen staat Staatsbosbeheer, de eigenaar van de bossen, niet meer toe dat er zomaar naaldbomen in het bos worden gekapt. De Jonkheid zou daarbij te veel schade aanrichten en zich niet houden aan gemaakte afspraken.

Agent lekte tien namen naar criminele organisatie

Een medewerker van de vreemdelingenpolitie heeft een lijst met daarop namen van tien verdachten in een groot drugsonderzoek gelekt. Dat heeft deze Sepehr T. (32) uit Born dinsdag tijdens zijn proces toegegeven. Eerder onthulde L1 al dat verschillende verdachten in de grote drugszaak zijn gevlucht na een lek vanuit de politie. Volgens justitie is er vanuit het Beekse autobedrijf Alba Car een internationale drugsoperatie gerund.

Flekken klaar voor debuut bij Oranje

Mark Flekken debuteert aanstaande zaterdag in het Nederlands elftal. Dinsdag stond hij op het trainingsveld in Zeist, maar de man die hem moet gaan opstellen, was er niet.