Wapenbroeders niet bij Koningsdag door miscommunicatie

De Bond van Wapenbroeders afdeling Maastricht in 2017. © Jean-Pierre Geussens
Volgens de burgemeester van Maastricht hebben de Wapenbroeders wel degelijk een kans gekregen om mee te doen aan de festiviteiten rondom Koningsdag. De broeders zeggen op hun beurt hier niks over te hebben gehoord van de organisatie.
De Wapenbroeders lopen al jaren een vlaggentocht op Koningsdag. Dat wilden ze dit jaar ook graag doen nu de Koninklijke familie in hun stad op bezoek komt. Maar omdat ze zich niet hadden opgegeven bij de organisatie, maken ze geen deel uit van het programma. Zelf gingen ze ervanuit dat ze gevraagd zouden worden.

Afgewezen

Daaropvolgend deelden ze hun teleurstelling in een brief aan de organisatie; het Oranje Comité. Die kwam volgens burgemeester Penn- te Strake van Maastricht met een oplossing. "Er is nog gezocht naar een plekje om ze neer te zetten. Alleen niet met de garantie dat de Koninklijke familie hen een handje komt schudden. Ik heb begrepen dat ze dat niet wilden.”

Verkeerde adres

Maar de Wapenbroeders wisten hier helemaal niks van, zegt Frans Purschel, voorzitter van de Wapenbroeders in Maastricht. “Wij hebben nooit iets geweigerd. Die brief was niet naar ons gestuurd, maar naar de Maestrichtsche DienstDoende Stadsschutterij. Ik denk per ongeluk. Daar kwamen wij achteraf achter. In de brief werden de Wapenbroeders wel vermeld."

Plekje vrij

Purschel betreurt de gang van zaken. Hij hoopt dat er alsnog een plekje vrij kan worden gemaakt in de strakke planning van de feestdag.

Bond van Wapenbroeders

De Bond van Wapenbroeders is de oudste landelijke vereniging van veteranen en actief dienende militairen van de Nederlandse krijgsmacht. "Bij alle belangrijke dagen zijn we aanwezig. De groep wordt ouder en kleiner. Nu de koninklijke familie in Maastricht is, zijn we niet uitgenodigd. Ze kijken er al jaren naar uit", vertelt Purschel.
Bekijk hier het hele Koningsdagprogramma.