Teruglezen: Presentatie programma Koningsdag

Het koninklijk gezin poseert voor de jaarlijkse zomerfotosessie. © ANP
De gemeente Maastricht heeft dinsdagmiddag het programma rondom Koningsdag bekend gemaakt. Volg hier de laatste updates.
Lees hier terug hoe het programma eruitziet.
Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op 27 april met zijn familie in de Limburgse hoofdstad, nadat het feest daar in 2020 niet heeft kunnen doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

Thema

De koning wordt dit jaar 55 jaar. Sinds 2014, bijna een jaar na zijn inhuldiging, wordt Koningsdag jaarlijks op 27 april gevierd. Het thema van Koningsdag in Maastricht is Leef.
=AZVVSjG0dYSTVGuJWvB8RhgNT2dXbREOs7m-1uSJUMUTK-PyWAaqBG6v6vRUR5rEwdd0e3X06mDLmm45687vaTirmmikbdKcDZET86hzUcTVTGznTeTJaMFz2tSFJ8w8yinMc5rZ3g2R5J8PwDxCPkTHoZTHaVjesDRtZ8VmMK2ppb4wx-FO98QGSwagnVB0c_Y&__tn__=%2CO%2CP-R]

14:46 uur - Groot podium op Vrijthof

Als laatste onderdeel van het programma bezoekt de koninklijke familie het Vrijthof. Daar geeft onder meer Rowwen Hèze een optreden. De band uit America speelt 'Bruid op blote voeten', het nummer dat speciaal geschreven was voor Koningsdag 2020. Vanwege corona ging Koningsdag toen niet door.
Het Vrijthof in Maastricht. © L1 (Timo Schmid)

14:30 uur - Route via Bredestraat

Vervolgens gaat de route door de Bredestraat richting het Vrijthof, waar het programma eindigt.
De route van Koningsdag in Maastricht gaat ook via de Bredestraat. © L1 (Timo Schmid)

14:16 uur - André Rieu geeft optreden op Onze Lieve Vrouweplein

Als het koninklijk gezelschap op het Onze Lieve Vrouweplein aankomt, krijgen zij een optreden te zien van André Rieu. Samen met zijn 60-koppige Johan Straus-orkest speelt hij een speciale koningswals.
Het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. © L1 (Timo Schmid)

14:04 uur - Koningsdag begint op Sint Servaasbrug

De koninklijke familie komt op 27 april per bus aan op de Sint Servaasbrug. Daar gaat het programma van Koningsdag in Maastricht van start. Het gezelschap wordt ontvangen door burgemeester Annemarie Penn-te Strake en gouverneur Emile Roemer. Op de brug zullen verschillende fanfares een optreden geven.
Het programma van Koningsdag in Maastricht start op de Sint Servaasbrug. © L1 (Timo Schmid)

13:47 uur - Interviews met burgemeester Penn en programmaleider Hermans

Voordat de wandeling door Maastricht begint, krijgt de pers de gelegenheid om interviews af te nemen met burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht en Koningsdag-programmaleider Servé Hermans.

13:30 uur - Servé Hermans neemt pers mee door Maastricht

Servé Hermans, programmaleider Koningsdag Maastricht, neemt de pers na de presentatie mee door Maastricht. Hij laat een aantal plekken zien waar de koninklijke familie op 27 april een stop maakt.
Servé Hermans toont het programma voor Koningsdag in Maastricht. © L1 (Timo Schmid)

13:13 uur - 'Grote delegatie koninklijke familie tijdens Koningsdag'

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat 'een grote delegatie' naar Maastricht zal komen. Namen worden vooralsnog niet genoemd. Zo is de aanwezigheid van prinses Alexia onzeker, aangezien zij momenteel in Wales studeert.

13:10 uur - Groot feest op het Vrijthof na afsluiting Koningsdag-programma

Hoewel het programma ongeveer twee uur duurt, zal er nog lang feest worden gevierd in Maastricht. De burgemeester heeft meerdere side-events aangekondigd en het grote podium op het Vrijthof blijft voorlopig staan.

13:09 uur - Presentatie wordt afgesloten met dansgroep Let It Happen

Dansgroep Let It Happen sluit de presentatie af op het podium van de Muziekgieterij.

13:02 uur - 'Verenigingsleven is ruggegraat van Maastricht'

Vlak voor het Vrijthof loopt de koninklijke familie door de Bredestraat. Deze straat wordt omgetoverd tot een ware eregalerij waar het verenigingsleven zich voluit mag laten zien.
Aangekomen op het Vrijthof geeft Rowwen Hèze een optreden. 'Bruid op blote voeten' is een speciaal geschreven lied door de band voor Koningsdag 2020. Het nummer is later alsnog uitgebracht op een nieuw album, maar met een andere tekst. De originele tekst zullen ze, samen met een andere zangeres, zingen op het Vrijthof.
Koningsdag zal vervolgens worden afgesloten met het Limburgse volkslied op het Vrijthof. Het hele programma is later deze dinsdag hier terug te lezen.

12:58 uur - André Rieu geeft mini-concert op Onze Lieve Vrouweplein

Rieu speelt een speciale koningswals voor het koninklijk gezelschap. Samen met zijn 60-koppige Johan Straus-orkest geeft hij een optreden op het Onze Lieve Vrouweplein.
Ook vastelaovend komt aan bod: zo zal zangeres Beppie Kraft, verkleed en al, een optreden geven.

12:54 uur - Koninklijk gezelschap moet 'Maastrichts leesplankje' zelf uitpuzzelen

Er is een speciaal 'Maastrichts leesplankje' gemaakt. De koninklijke familie moet typische Maastrichtse woorden zien te ontrafelen, in de vorm van een moderne escape-room. De winnaars krijgen de sleutel tot de binnenstad: dan kan de familie richting het hart van de stad gaan lopen.
Vervolgens komt de familie bij een soort 'Bourgondische-boulevard' waarbij ze onder andere een stuk vlaai voorgeschoteld krijgen.

12:51 uur - DJ-duo Lucas en Steve treden op in Stadspark

Het bekende dj-duo Lucas & Steve zal in samenwerking met andere orkesten optreden in het Stadspark. De koninklijke familie zal hier langs lopen. Studenten van de universiteit zullen ondertussen een grote flashmob voorbereiden.

12:47 uur - 'Alle Zuid-Limburgse gemeenten komen aan bod'

Hermans licht toe dat elke gemeente uit Zuid-Limburg zich even kan laten zien in Het Bat. Het koninklijk gezelschap zal tijdens de route hierlangs lopen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een mini-Pinkpop festival, kenmerkend voor de gemeente Landgraaf.
Ook zal Europa aan bod komen: "Maastricht is de meest Europese stad van Nederland. Hier werd ook het welbekende verdrag getekend."

12:41 uur - 'Muziek voert de boventoon tijdens Koningsdag'

In het programmaboekje valt te lezen dat muziek de boventoon zal voeren. Zo zal het programma gestart worden met drie verschillende fanfares die over de Sint Servaasbrug paraderen. Dit is nog zonder het koninklijk gezelschap. Zij komen in een bus achter de fanfares aan, en stappen midden op de brug uit en worden vervolgens ontvangen door burgemeester Annemarie Penn-te Strake en gouverneur Emile Roemer.
Overigens: "Er kunnen omstandigheden zijn voor wijzigingen in het programma." Dit bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne, verklaart Hermans.

12:38 uur - Servé Hermans licht de programmering toe

Servé Hermans, programmaleider Koningsdag Maastricht, licht meer toe over het programma. "Leef Maastricht, het thema, betekent in onze regio 'lief' en 'warm', en dat willen we in alle facetten laten zien."

12:35 uur - 'Meerdere scenario's voor Koningsdag in Maastricht

Er waren meerdere scenario's gemaakt voor Koningsdag: onder andere een voor met de eventueel geldende COVID-maatregelen en een 'full-swing' Koningsdag. Uiteindelijk is het die laatste geworden: "Het gaat door!" aldus Annemarie Penn-te Strake. "Wij kunnen niet wachten."
De gouverneur, Emile Roemer, is niet aanwezig. Hij zit in quarantaine en kon daarom niet aanwezig zijn. De burgemeester leest een tekst van hem voor: "Beste aanwezigen, ik ben erg blij dat Koningsdag 2022 in Maastricht door kan gaan. Koningsdag is een dag van verbinding en verbroedering. (...) Limburg en Maastricht kunnen we van onze beste kant laten zien."

12:30 uur - Burgemeester van Maastricht neemt het woord

"We zijn allemaal opgewonden. Het was een lange en bochtige weg om hier te komen', aldus Annemarie Penn-te Strake. Hiermee refereert ze aan de coronapandemie: daardoor kon het feest in 2020 niet doorgaan. In 2021 mocht Eindhoven het feest organiseren.
Penn-te Strake: "Koningsdag is voor ons een moment van verbroedering: laat zien dat je bij elkaar hoort en samen een feest kan vieren. Onze stad is als geen andere stad geschikt. Voor mensen daarbuiten en de regio."

12:29 uur - De persconferentie is begonnen

12:23 uur - Pers staat klaar voor presentatie Koningsdag

Nieuwszenders staan in de startblokken om verslag te doen van Koningsdag. © L1 (Timo Schmid

12:10 uur - Burgemeester Annemarie Penn-te Strake is aanwezig

In de Muziekgieterij in Maastricht wordt het Koningsdag-programma dinsdagmiddag gepresenteerd. De Nederlandse pers druppelt ondertussen langzaam binnen.
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake presenteert straks het Koningsdag-programma. © L1 (Timo Schmid)

Toelichting activiteiten

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake en Servé Hermans, programmaleider Koningsdag Maastricht, geven dinsdagmiddag een toelichting op de festiviteiten. Gouverneur Emile Roemer zou er ook bij zijn, maar hij moet vanwege een positieve coronatest verstek laten gaan.
De organisatie werkte de afgelopen tijd meerdere scenario's uit. Inmiddels is duidelijk dat nu de coronaregels zijn verdwenen, het een volledige viering van Koningsdag zal worden zoals in 2020 de bedoeling was.

Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne is het nog niet helemaal zeker of Koningsdag in Maastricht door kan gaan zoals gepland, zo werd eerder al duidelijk. Toch is het feest vooralsnog niet afgelast, benadrukt een woordvoerder van de gemeente Maastricht.
"We bekijken de situatie van dag tot dag. De belangrijkste partij is het koningshuis zelf en we zijn dagelijks in overleg met elkaar. De ontwikkelingen in Oekraïne volgen elkaar snel op en daar zullen we - als dat nodig is - gepast naar handelen."