Heeft Maarten uit Maasniel de mooiste boom van Europa?

Maarten van Essen en zijn partner voor hun lindeboom in Maasniel. © Maarten van Essen
Maarten van Essen uit Maasniel heeft misschien wel de mooiste boom van Europa in zijn tuin staan. Dinsdag wordt namelijk bekendgemaakt welke boom uit alle inzendingen de eervolle titel mag dragen.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: heel hoopvol is Maarten eigenlijk niet meer, zo vertelt hij in de L1 Nieuwsshow: "De tellers gingen drie weken geleden van de site af, om het een beetje spannend te maken. Maar Polen stond toen al zó hoog, dat we wisten dat het al niks ging worden."
Hij vervolgt: "Het was superleuk om mee te doen, we hebben er veel plezier aan gehad, veel aandacht gekregen, dus het is sowieso een succes."

Prachtig

De boom in Polen is volgens Maarten ook prachtig: "Het gaat uiteindelijk over hoe zichtbaar zo'n boom is en een aantal van die bomen heeft ook toeristenbureaus achter zich, die daar heel fanatiek in meegaan. Het is een prachtige, oude eik, die op een heel markante plek staat."

300 jaar

Volgens Maarten is het 'hebben' van zijn eigen lindeboom niet iets wat je zomaar kan voorbereiden: "Het duurt 150 tot 200 of 300 jaar totdat een boom zo gegroeid is en hij is zó om als je pech hebt, en dan duurt het weer zo lang." Maarten heeft dan ook wel gevreesd voor storm Franklin van vorige maand : "Daar lag ik 's nachts wel even wakker van. Ik dacht: oh jee, als het maar niet misgaat."
Dinsdag later op de dag wordt bekendgemaakt welke boom de verkiezing heeft gewonnen.