Brunssumse schuilplaatskoning blijft voorlopig vastzitten

In de woning en het bedrijfspand van Willy S. in de Brunssumse Spoorstraat werd een inval gedaan. © Track '88
Wie in het geheim drugs of andere illegale goederen wilde vervoeren in een auto, belde Willy S. (45) alias Stashy. Dat stelt justitie. De Brunssumer is een expert in het maken van verborgen ruimtes.
De koning van de schuilplaats zit sinds december vast. Zijn voorarrest werd maandag verlengd.

Geheime berichten

Willy's advocate Francoise Landerloo vroeg de rechter maandag het voorarrest te schorsen. Ze voorziet dat een inhoudelijk proces lang op zich laat wachten. Het bewijs tegen Willy wordt namelijk vooral gevormd door geheime berichten die hij stuurde via versleutelde chatdienst SkyECC. De politie wist die dienst te kraken, maar volgens advocate Landerloo is die kraak niet rechtmatig.

Lengte van jaren

Landerloo is van plan flink op die kraak te schieten. "Uit eerdere zaken waar berichten van Sky of EncroChat als bewijs zijn gebruikt, weten we dat het stroperige processen zijn." Justitie voelde maandag weinig voor een nieuwe discussie over de kraak.
"We kunnen dit tot in lengte van jaren blijven doen", zei de aanklaagster. "Er wordt continue door advocaten geroepen: 'Dit gaat nog lang duren.' Maar ingediende onderzoekswensen worden steeds door rechtbanken afgewezen. Laten we het eens hebben over de inhoud van de zaak."

Weinig discussie

Opvallend genoeg is juist over die inhoud weinig te doen. Justitie noemt Willy een 'facilitator', iemand die op bestelling ruimtes bouwde in auto's waar cocaïne en andere drugs in werden verstopt. "Laten we elkaar niet voor het lapje houden", zei Landerloo daarover. "Als uw rechtbank deze berichten gebruikt, blijkt dat die ruimtes zijn gebouwd en dat cliënt dat deed."

'Stop met gezanik'

Het gaat de advocate puur om de rechtmatigheid. Mochten opsporingsdiensten SkyECC wel kraken? "Wat justitie doet is zeggen: 'Landerloo, stop eens met dat gezanik.' Dat zou ik in hun geval ook doen. Ze willen niet dat we het nog over rechtmatigheid. Maar ik kan u verzekeren dat als het aan mij ligt, we nog helemaal niet klaar zijn met de discussie over EncroChat en Sky."