GOB koerst op brede coalitie in Sittard-Geleen

Afbeelding ter illustratie © L1
Winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen GOB wil een coalitie met een breed draagvlak. Komende woensdag starten de gesprekken, zo bevestigt lijsttrekker Yvonne Salvino.
De lokale GOB werd de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Sittard-Geleen met een stijging van 9 naar 12 zetels.

College

Daarmee kreeg de partij het initiatief om een nieuw college te vormen. Het GOB heeft een drietal partijcoryfeeën aangewezen om de gesprekken te leiden: naast lijsttrekker Yvonne Salvino is er ook een rol weggelegd voor wethouder Leon Geilen en partijvoorzitter Pieter Meekels. Daarmee houdt de oprichter van het GOB een vinger aan de pols bij het samenstellen van de nieuwe coalitie. Na woensdag volgen gesprekken op zaterdag en maandag, waarbij alle partijen geconsulteerd worden.

Breed draagvlak

Op de verkiezingsavond meldde Salvino al te streven naar een coalitie met een breed draagvlak. "Dat vind ik belangrijk voor de stad." Ook winnaar GroenLinks staat open voor een terugkeer in het college, ondanks de breuk van een half jaar geleden. "That's all in the game", zo zegt lijsttrekker Kim Schmitz. "Het hoort bij het politieke spel dat je soms een deuk oploopt. Maar het hoort er ook bij dat je als mogelijk toekomstig bestuur van de stad elkaar weer opzoekt".

Windmolenpark

De huidige coalitie van GOB, CDA en Stadspartij zou ook na de verkiezingen een kleine meerderheid houden in de gemeenteraad, met 22 van de 37 zetels. Interessante vraag is wat de rol van GroenLinks wordt in de nieuwe raadsperiode. Het windmolenpark in Holtum-Noord, reden voor de breuk in de vorige coalitie, staat nog altijd nadrukkelijk op de agenda. Het GOB wil nieuwe landelijke regels rond de overlast van windmolens afwachten, nadat de Raad van State de bestaande procedures als onvoldoende beoordeelde. GroenLinks wil als lokale overheid zelf milieunormen definiëren, het GOB wil wachten op het ministerie. "Onze positie is niet veranderd", zo meldt Yvonne Salvino maandagochtend. "Wij zijn nog altijd van mening dat Sittard-Geleen moet wachten op landelijke richtlijnen, ook als dat lang duurt. Dat vonden we vorig jaar en dat vinden we nog steeds".

Schwienswei

Een ander heikel punt in de coalitiebesprekingen is de komst van een mogelijk vakantiepark naar natuurgebied De Schwienswei. De laatste coalitie was daar een voorstander van, winnaars PvdA en GroenLinks bleken sceptisch. De discussie liep zo hoog op, dat coalitiepartijen CDA, GOB en Stadspartij besloten een gezamenlijke verklaring te geven naar aanleiding van een kieswijzer over het gebied rond de voormalig CIOS-opleiding. Senator Ton Raven van de Stadspartij zette de verhoudingen in de laatste verkiezingsweek op scherp door tegenstanders te betichten van leugens. Vanaf komende woensdag moet blijken in hoeverre die onderwerpen hun stempel drukken op de onderhandelingen over een nieuwe coalitie.