Boswachters waarschuwen hondenbezitters voor broedseizoen

Boswachter Lieke Verhoeven geeft hondenbezitters uitleg over het broedseizoen. © L1 (Gerard Pansier)
Boswachters en boa's van Staatsbosbeheer waarschuwden zondag bezoekers van De Groote Peel en De Mariapeel voor het broedseizoen en de regels die daarbij horen.
Om dieren te beschermen, zijn de komende maanden veel natuurparken deels gesloten.

Natuur extra kwetsbaar

Boswachter Lieke Verhoeven en haar collega’s van Staatsbosbeheer zorgen de komende tijd voor toezicht, maar zondag gingen ze eerst op pad om mensen goed voor te lichten en te waarschuwen. Volgens haar zijn niet alle bezoekers altijd op de hoogte van de geldende regels, ook al staan die op de borden aan de rand van het gebied.

'Maakt niet uit'

“Maar soms worden de borden gewoon niet gelezen. En sommige mensen denken: ach ja, de boswachter is er toch niet. Dus het maakt niet uit als mijn hond los loopt. Want mijn hond loopt toch niet weg van mij”, zegt Verhoeven. Volgens de boswachter is het juist in het broedseizoen als de vogels en andere dieren extra kwetsbaar zijn, heel belangrijk om mensen op de toegangsregels te wijzen.

Hondenbezitters

De belangrijkste boodschap is: blijf op de paden, laat geen afval achter en honden aan de lijn. Daarom werden alle hondenbezitters vandaag aangesproken. Volgens Verhoeven kent niet iedereen de impact van een hond die door de heide gaat struinen.
“Verschillende vogelsoorten maken juist een nestje op de grond. En als er dan een hond de hele tijd door het veld heen gaat lopen dan schrikt die vogel op en dan komen misschien de kuikens niet meer uit het ei, of wordt het nest verlaten, of de moeder komt niet meer terug omdat er een geurspoor op zit”, volgens de boswachter.

Boetes

Zondag werden bezoekers van de natuurgebieden alleen gewaarschuwd. Er werden hondenkoekjes uitgedeeld en nog geen boetes, die trouwens behoorlijk op kunnen lopen. Een boete voor een loslopende hond of wandelen buiten de paden kost ongeveer 100 euro. Als het om een verstoring, vernieling en dergelijke van de natuur gaat kan de boete oplopen tot wel 400 euro.
Veel hondenbezitters die zondag naar De Groote Peel kwamen waren op de hoogte van de geldende regels. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.