‘De Belgische kerncentrales moeten met pensioen’

Kerncentrale Tihange in België © iStock
Tegenstanders van de kerncentrale Tihange reageren teleurgesteld op het besluit dat de kerncentrale mogelijk langer open blijft. Wel is er ook gepaste blijdschap dat de reactoren met scheuren dicht gaan.
Dat zeggen ze in gesprek met L1.
"Het is een slechte ontwikkeling en toont aan dat het Belgische energiebeleid van de afgelopen jaren gefaald heeft", zegt Gerard Brinkman van WISE, een organisatie die zich inzet voor hernieuwbare energie. "In 2003 zouden ze al dicht moeten. Maar omdat er geen projecten zijn gestart en er geen oplossing is, blijven ze steeds open." Volgens Brinkman had België meer moeten kijken naar energiebesparing en alternatieve energie.

Doodzonde

Volgens Peer de Rijk van Milieudefensie is het doodzonde. Ook hij vindt dat België veel te lang wacht met het zoeken naar alternatieven. "Al 20 jaar geleden is besloten om te stoppen maar ze investeren niet in andere bronnen. En als je dan niks doet, krijg je problemen."
Volgens hem moet België een besluit nemen over wanneer te stoppen met kerncentrale. "Duitsland is daar al heel ver mee. Dat was ingewikkeld want ze hebben de kerncentrales gesloten en zijn daarna pas begonnen met de kolencentrales. Maar ze hebben politieke moed getoond en hun rug recht gehouden."

Pensioen

"Die centrales moeten met pensioen", zegt Brinkman. "De centrales met scheuren gaan gelukkig wel zeker weten de komende twee jaar dicht. Maar dan blijven er van de overige vijf nog twee over." Wel wijst Brinkman op het feit dat er nog gesproken moet worden met uitbater Engie of de centrales ook daadwerkelijk open kunnen blijven. Deze meldde namelijk al dat er onomkeerbare besluiten zijn genomen. "Maar dat kan ook een onderhandelingstactiek zijn."

Belangrijkste doel bereikt

Jos Gulikers van Stop Tihange Nederland vindt dat het belangrijkste doel bereikt is. "Ik vind het belangrijk dat mensen die meededen aan de actie en op straat stonden weten dat we ons belangrijkste doel bereikt hebben. De twee reactoren met scheuren gaan dicht. Niet over tien jaar, maar over een jaar."
Gulikers deelt de mening met Brinkman en De Rijk dat de Belgische overheid te lang wacht met stappen zetten. "België moet eens sneller keuzes maken. Nu worden ze ingehaald door Oekraïne en is er energieschaarste en is het hek van de dam."