Cesar Zuiderwijk onthult monument voor Maastrichtse drummer

Cesar Zuiderwijk achter het drumstel na de onthulling © Jean-Pierre Geusens
De voormalige drummer van The Golden Earring was ooit het idool van Richard Bruinen, waar het monument voor is gemaakt. Zaterdagmiddag om 16:00 uur onthulde de 73-jarige rockster het monument genaamd 'Rich in Peace' tijdens het hardcorepunk festival 'Among The Angels' in Maastricht.
Bruinen overleed precies 23 jaar geleden door zelfdoding. Hij was destijds het icoon en de kartrekker van de hardcorepunkbeweging 'M-Town Rebels' die in de jaren negentig tot in Amerika furore maakte met het organiseren van festivals en het oprichten van bands. Richard werd beter bekend als 'Richie Backfire!' genoemd naar de band die hij als drummer oprichtte en die het meest bekend zou worden in de internationale hardcorepunk wereld.

Depressies

Hoewel de goedlachse drummer erg actief was en vaak vrolijk leek, bleek hij achteraf te kampen met zware depressies en een verleden waarin misbruik zou hebben plaatsgevonden. Op twintig maart 1999 beroofde hij zichzelf op 26-jarige leeftijd onverwachts van het leven in het ENCI-bos. Destijds kreeg zijn verhaal landelijke aandacht. Ook werd er een documentaire en een theaterstuk over gemaakt.

Kooi met gedicht

Het monument, een stalen kooi waarin een gedicht is gelast en die om een boom heen is geplaatst, is daarom tegelijkertijd bedoeld om aandacht te vragen voor psychische klachten. Het hele kunstwerk werd gemaakt door Maarten van den berg, kunstenaar en stadsdichter van Maastricht. Hij stond toevallig dertig jaar geleden als barman in de kroeg waar Richard vaak kwam en Backfire! zijn allereerste optreden speelde. "Ik vond dat het niet alleen een gedicht zou moeten zijn, maar dat het ook een verhaal moest vertellen waardoor mensen nieuwsgierig raken naar dat verhaal van Richard en de M-Town Rebel scene die daaraan vast hangt."

Plein

Het is niet voor het eerst Bruinen geëerd wordt; vorig jaar noemde gemeente Maastricht ook al een plein naar de markante drummer. Dat plein ligt voor poppodium de Muziekgieterij in Maastricht, waar nu ook het monument staat. De onthulling door Zuiderwijk vond plaats tijdens het 'Among The Angels' festival dat wordt afgesloten door Backfire!, de band die de drummer in 1995 oprichtte.