Drukte bij wasstraten door Saharazand: 'Het was echt nodig'

In de wasboxen werd het saharazand door de klanten er zelf van af gewassen © L1 (Robert Janssen)
Limburgse wasstraten deden goede zaken deze week. Automobilisten zochten massaal de carwash op om het Saharazand van de auto af te spoelen. Het zorgde voor files bij de wasstraten.
Het Saharazand is geen geschenk uit de hemel, maar voor de zaken is het prima, zegt Tom Aquina van Tom's carwash in Venlo. "De drukte begon donderdagmorgen al. Toen mensen doorkregen dat er geen zand meer zou vallen liep het hier storm."

Even gewacht

Aquina heeft zeven wasboxen en één volautomatische wasstraat. De meeste klanten kiezen voor het eerste; handmatig met een hogedrukspuit en borstel de auto schoonmaken. "Het was ook echt nodig", zo zegt Christel Hendrikx. "Al hebben we wel even gewacht totdat er zeker geen zand meer uit de lucht zou komen."

Het werk doen

De Venlose is samen met haar man naar de carwash gekomen. Elk met een auto. "Eerst doet mijn man zijn auto wassen, en dan ga ik met de mijne aan de slag." Ook Anita Roulaux is er met haar man, weliswaar met één auto. "Iedereen wil de auto schoon hebben nu, vandaar dat het zo druk is." Het poetsen laat ze aan haar man over. "Die laat ik altijd het werk doen", lacht ze.
Ook bij de volautomatische wasstraat is het druk. Monique Hermans doet bewust haar auto niet zelf wassen. "Ik heb begrepen dat met volautomatisch het minste water wordt verbruikt. En dat is beter voor het milieu."