Ook Limburgse supermarkten kampen met tekort zonnebloemolie

In dit Jan Lindersfiliaal in Venray ontbrak het donderdag aan zonnebloemolie. © Edward-Media
Supermarkten staan voor een bevoorradingsvraagstuk: door de oorlog in Oekraïne heerst er een groot tekort aan zonnebloemolie.
Zo ook bij de winkels van Jan Linders. "Tweederde van onze zonnebloemolie komt uit Oekraïne", geeft een woordvoerster van Jan Linders vrijdag aan. Door de oorlog kan het product niet meer geleverd worden.

Inkoopproblemen

Het product ligt in de supermarkt wel nog in de schappen, maar levert wel al problemen op bij de inkopers van Jan Linders. "Het is zeker een aandachtspunt voor ons, dat is niet anders dan in andere supermarkten", vertelt de woordvoerster. "Het is nog maar kijken hoe we er als branche het beste uitkomen." De Federatie Nederlandse Levensmiddelen schatte eerder deze week in dat de zonnebloemolie uit Oekraïne over vier tot zes weken op is.

Rantsoen

Meerdere supermarkten in Nederland beperken de verkoop van zonnebloemolie, meldt brancheorganisatie Centraal bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Daarmee willen ze voorkomen dat er massaal ingeslagen wordt.
Of ook Jan Linders op rantsoen gaat, kan de supermarkt nog niet zeggen. "Het is iets waar we mee spelen, puur uit voorzorg om grootschalig inkopen te voorkomen." Voorlopig is het echter nog niet nodig, geeft de woordvoerster van de supermarktketen aan.

Andere producten

Voor andere producten waar zonnebloemolie in is verwerkt, zoals chips en babyvoeding, wordt inmiddels gekeken of dit vervangen kan worden door andere plantaardige oliën. Deze zijn in voldoende mate beschikbaar, meldt de MVO, de branchevereniging voor bedrijven in dierlijke en plantaardige oliën.
Zo kan volgens de organisatie raapzaadolie, olijfolie, sojaolie of palmolie worden gebruikt in plaats van zonnebloemolie. "Dat betekent dat de receptuur verandert", stelt de vereniging. Ook de etiketten van de voedingsmiddelen moeten dan worden aangepast.