Reisbranche ziet weinig animo voor vakanties rondom Oekraïne

Foto ter illustratie © iStock
Minder mensen boeken een vakantie in en rondom Oekraïne. Dat zegt Frank Oostdam, oorspronkelijk uit Venlo, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).
Volgens hem is het begrijpelijk dat reizigers nu liever een andere bestemming opzoeken. "In de perceptie van mensen komt een oorlog dan toch wel heel dichtbij. Het is wel jammer want zeker Oekraïne is een prachtige vakantiebestemming", zegt Oostdam. Volgens hem zal dat de komende jaren nog niet herstellen.

Veilig

Oostam benadrukt wel dat de landen in het oorlogsgebied een geel of groen reisadvies hebben. "Er is dus geen reden om bijvoorbeeld geld voor een geboekte reis terug te krijgen."

Zekerheid

Reisbranches zien de reizen naar Spanje toenemen. "Mensen kiezen voor zekerheid en gaan nu bijvoorbeeld sneller naar de Canarische Eilanden", zegt Oostdam.

Brandstofprijs

Hoewel de prijs voor brandstof de laatste tijd flink gestegen is, hoeven reizigers volgens Oostdam nog geen prijsstijging van de vakanties te verwachten. "Luchtvaartmaatschappijen hebben al veel brandstof ingekocht en reisorganisaties zeggen de prijsstijging ook voorlopig nog niet te verrekenen. Ze hebben natuurlijk ook te maken met concurrentie." Oostdam verwacht dit wel dat de vakantieprijzen over een paar maanden hoger worden.

Toeslag

Volgens Oostdam is het wel zo dat een reiziger rekening moet houden dat een reisorganisatie uiteindelijk meer geld kan vragen voor een pakketreis in verband met de verhoogde brandstofprijs. "Als jij een vlucht en hotel boekt mag een reisorganisatie 8 procent meer vragen dan de oorspronkelijke prijs. Is het meer dan mag je het weigeren." Oostdam zegt daarbij wel dat het nog maar de vraag is hoe reisorganisaties hiermee omgaan.

Coronacrisis

De oorlog volgt op een moeizame periode voor de reisbranche met de coronacrisis. "We houden het nog wel even vol, maar dit moet niet meer te lang duren. Dan hebben we hopelijk nog een mooi reisjaar."