Ingenieur grootste cocaïnewasserij ooit krijgt vier jaar cel

In een manege in het Drentse Nijeveen werden op 7 augustus 2020 zestien mensen gearresteerd. © Politie / Landelijke Eenheid
De 35-jarige Jonathan W. uit Linne, door justitie gezien als één van de kopstukken achter de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is aangetroffen, is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.
Tegen de dertiger was zeven jaar celstraf geëist. Advocate Gitte Stevens laat weten dat er nog geen beslissing is genomen over een eventueel hoger beroep.

Cocaïnemanege

Op 7 augustus 2020 ontdekte de Drentse politie een manege dat was omgebouwd tot een zeer professioneel drugslab, waarin in steenkolen geperste cocaïne werd gefilterd voor doorverkoop. Volgens justitie ging het om de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland was ontdekt. Op de bewuste dag zijn zestien mensen gearresteerd. De kopstukken werden echter later aangehouden.

Gekraakte chat

Onder hen ook Jonathan, geboren in de Peruaanse hoofdstad Lima maar al enige tijd woonachtig in Linne. De dertiger wordt door justitie neergezet als de ingenieur van het stel. Hij zou het cocaïnelab hebben ontworpen en de verbouwing van de manege tot drugslab hebben begeleid. Voor het bewijs leunt justitie hoofdzakelijk op berichten van de gekraakte chatdienst EncroChat.
Advocate Stevens bepleitte dat de Encro-berichten niet rechtmatig zijn verkregen en daarom niet als bewijs mogen gelden. Dat zou tot vrijspraak voor Jonathan moeten leiden. De rechtbank is daar niet in meegegaan. Volgens de rechter voldoet de EncroChat-kraak en het vervolgtraject aan de juridische vereisten.
Colombiaanse drugswerkers sliepen in de cokemanege in het Drentse Nijeveen. © Politie / Landelijke Eenheid

Witte steenkolen

Uit de gekraakte berichten blijkt dat er sprake was van een criminele organisatie die steenkolen vanuit Zuid-Amerika naar Nederland transporteerde. Via de haven van Rotterdam werden de kolen naar labs gereden, zoals die in Nijeveen. Daar werd de cocaïne die in de kolen was geperst eruit gefilterd. Van die cocaïne werden vervolgens weer blokken gemaakt die doorverkocht werden.

Essentiële rol

De rechter noemt de rol van Jonathan in het geheel 'essentieel' en ziet daarom geen andere mogelijkheid dan een serieuze gevangenisstraf. Zeven jaar cel, zoals geëist door justitie, is in de ogen van de rechter te gortig. Jonathan krijgt vier jaar gevangenisstraf. Van die straf zat hij tot dusver een half jaar uit in voorarrest. Hoofdverdachte Oguz H. kreeg met zes jaar de hoogste straf.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!