L1mburg Centraal: Lokale partijen winnaars verkiezingen

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Lokale partijen belangrijkste spelers in Limburgse gemeenteraden, Hof veroordeelt Thijs H. tot 22 jaar cel met tbs-maatregel en meer Limburgs nieuws.
De uitzending van L1mburg Centraal van donderdag 17 maart 2022:

Lokale partijen belangrijkste spelers in Limburgse gemeenteraden

De lokale partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Limburg. Het CDA is de grootste verliezer. Dat is de balans nu de stemmen geteld zijn en de rook is opgetrokken. De opkomst was historisch laag met 48.8 procent. Vier jaar geleden ging nog meer dan de helft van de kiesgerechtigden stemmen, toen was het 52,9 procent. De lokale partijen pakken in totaal de meeste zetels, 382. Dat was vier jaar geleden iets minder, 321. Het CDA is dus de grote verliezer. Die partij deed in alle gemeenten mee en verloor in totaal 29 zetels, van 155 in 2018 naar 126 nu.

Heerlen opnieuw met laagste opkomst

De opkomst was historisch laag, minder dan de helft van de kiesgerechtigden ging naar de stembus. In Heerlen was de opkomst net als vier jaar geleden het laagst van heel Limburg, slechts 42,2 procent.

Overweldigende overwinning LVR in Roermond

Een overweldigende overwinning woensdagavond voor de LVR in Roermond, de partij van Jos van Rey, Dre Peters en Big Benny. Bijna een op de drie inwoners van de Bisschopsstad stemde op de Liberale Volkspartij Roermond, die al acht jaar wordt buiten gesloten door de andere partijen in de raad.

Hof veroordeelt Thijs H. tot 22 jaar cel met tbs-maatregel

Het Hof in Den Bosch heeft Thijs H. (30) veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf met een tbs-maatregel. De Brunssumer stak in mei 2019 drie mensen dood in Den Haag en op de Brunssummerheide. Volgens het Hof was Thijs verminderd toerekeningsvatbaar.