Voormalig verzorgingshuis verandert in vluchtelingenopvang

Beerendonck in Venlo © Omroep Venlo
In de Beerendonck in Venlo worden vanaf volgende week zo’n 100 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Het pand diende tot een paar jaar geleden als verzorgingshuis.
De verwachting is dat in de loop van komende week de eerste vluchtelingen aan zullen komen in het voormalig verzorgingshuis.

Capaciteit

"Op dit moment staan er 75 bedden voor volwassen personen verdeeld over 47 kamers. Daar kunnen nog bedden bij en er kunnen eventueel nog kinderbedjes geplaatst worden. De verwachting is dat we op zo’n 100 personen uit zullen komen", aldus Inge Coenen van gemeente Venlo.

Jeuk in de vingers

Meerdere Venlonaren schieten te hulp bij het voorbereiden van de locatie. Voor Herm Roebers waren de oorlogsbeelden op televisie reden om al de hele week in de Beerendonck in de weer te zijn. "Maandagavond zijn we hier begonnen met het leeghalen van containers vol meubels. Gisterochtend heb ik geholpen met het inruimen van de kamers en nu ben ik lampjes aan het indraaien."

Helpende hand

Ook de huidige pandbewoners staken de handen uit de mouwen om de vluchtelingen welkom te heten. Het gaat om zo'n 40 mensen die het pand antikraak bewonen. Paddy van Londen is een van die bewoners en twijfelde geen moment. "Wij wonen gelukkig in een land waar we vluchtelingen onderdak kunnen bieden. Ik ben blij dat ze hierheen komen, dan kunnen wij ze meteen helpen waar nodig."